Evropski parlament usvojio Izvještaj o BiH, pozvali političke aktere da unaprijede rad na reformama

Poslanici Evropskog parlamenta ponovo su potvrdili svoju podršku evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine. Međutim, oštro su osudili svaku retoriku mržnje i ometajuće djelovanje, uključujući blokadu državnih institucija. Pozvali su sve političke aktere u BiH da se bezuslovno vrate u državne institucije i unaprijede rad na reformama  neophodnim za dobijanje status kandidata u EU, posebno onih koje se tiču vladavine prava.

U Izvještaju o BiH za 2021. godinu, koji je usvojen sa 479 glasova za, 81 protiv i 75 uzdržanih, ističe se važnost održavanja Opštih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine kako su zakazani, kao i na implementaciju rezultata. 

Pozivajući na eliminaciju svih oblika nejednakosti, diskriminacije i pristrasnosti u izbornom procesu, evroparlamentarci izrazili su žaljenje zbog nedostatka političke volje da se prevaziđe zastoj u pregovorima o ustavnim i izbornim reformama, kao i zbog neuspjeha njihovog sprovođenja uoči ovogodišnjih izbora. 

U izvještaju se pozivaju svi politički akteri u zemlji da se pridržavaju i implementiraju obaveze iz političkog sporazuma postignutog u Briselu 12. juna 2022. i pozdravlja poziv Evropskog savjeta političkim liderima u Bosni i Hercegovini da finaliziraju izbornu i ustavnu reformu.

Osvrnuli su se i na rusko-ukrajinski rat, te pozvali Bosnu i Hercegovinu da Rusiji uvede sankcije kao i EU. Evroparlamentarci su upozorili na, kako su naveli, kontinuirani interes Rusije za destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

“Nakon godinu dana političkog zastoja i eskalirajućih secesionističkih pokreta, politički sporazum postignut u Briselu 12. juna 2022. i najnoviji zaključci Savjeta u kojima se proglašava spremnost da se BiH dodijeli status zemlje kandidata, snažni su znakovi opredijeljenosti EU prema evropskoj i evroatlantskoj budućnosti zemlje. Naš izvještaj potvrđuje dalju podršku Parlamenta evropskim težnjama građana Bosne i Hercegovine, u vrijeme kada je zemlja suočena sa velikim izazovima. To su, naime, destabilizujuće aktivnosti i blokada državnih institucija od strane rukovodstva Republike Srpske, što mora biti sankcionisano, te zastoj u izbornim i ustavnim reformama”, rekao je izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*