Tuzlanska “Kreativa” se izložbom proizvoda od vune predstavila na Sarajevskoj zimi

Udruženje “Kreativa” iz Tuzle predstavilo se danas publici izložbom svojih proizvoda u okviru festivalskog programa “Sarajevske zime”.

Izložba je posvećena ručno rađenim proizvodima od vune, te da su izloženi različiti odjevni predmeti, torbice, šalovi i druge maštovite vunene kreacije.

Predsjednica Udruženja Sanja Mulahmetović naglašava da je vuna prirodni bh. potencijal, kao i da su proizvodi nastali u ovom Udruženju jedinstveni na tržištu.

Modna kreatorica iz Udruženja Džana Blagojević naglašava da je prije početka izrade svakog predmeta potrebno prvo osmisliti dobru ideju. Smatra da smo svi u djetinjstvu od naših baka naučili o značaju vune, jer je ona topla, antialergijska, nosiva i prirodna. Stoga je, smatra ona, nužno njegovati tu tradiciju.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić pozdravio je posjetioce izložbe, naglasivši da je Festival u ovogodišnjem izdanju pažnju stavio na dvije vrste rukotvorina  – konjičko drvorezbarstvo i proizvode od vune.

– Koristeći se vunom, žene iz ovog udruženja stvorile su jedan imaginarni svijet. Potencijal ovih proizvoda je njihova autentičnost oslonjena na tradiciju, uz praćenje modernih trendova – kazao je on.

(RTv7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*