Ugroženo dalje procesuiranje predmeta ratnih zločina

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini obavijestila je Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina (Nadzorno tijelo) da druga tranša sredstava za procesuiranje predmeta ratnih zločina za 2015. godinu neće biti uplaćena za BiH dok se ne usvoji Strategija za reformu sektora pravde u BiH (SRSP) za period 2014-2018. godina.

Tim povodom, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH) izražava zabrinutost zbog zastoja u realizaciji budžetske podrške nastalog neusvajanjem Strategije i poziva domaće i međunarodne institucije da pruže doprinos kako bi se prevazišla novonastala situacija.

VSTVBiH ističe da je neispunjenjem uslova za uplatu druge tranše ugroženo dalje procesuiranje predmeta ratnih zločina, s obzirom da pravosudne institucije nisu u mogućnosti da isplate plaće zaposlenima u okviru projekta i osiguraju materijalna sredstva potrebna za efikasno rješavanje ovih predmeta.

Naime, putem Projekta IPA 2012/2013, mjera 2. ”Uspostava adekvatnog sistema za efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina u pravosudnim institucijama u BiH”, Evropska unija je osigurala 14,8 miliona eura direktne budžetske podrške sudovima i tužilaštvima za efikasnije procesuiranje ovih predmeta u periodu od 2014. do 2018. godine.

Korisnici budžetske podrške su 16 tužilaštava i šest sudova u kojima je u 2014. godini zaposleno ukupno 20 tužilaca i sedam sudija te 115 stručnih savjetnika, saradnika i administrativno-tehničkih radnika za rad na procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Nadzorno tijelo, koje prati implementaciju tog projekta, u septembru 2014. godine ocijenilo je da je postignut zadovoljavajući napredak na procesuiranju predmeta ratnih zločina i da je ostvaren prvi postavljeni cilj projekta – smanjenje broja tih predmeta u tužilaštvima za pet posto.

Stoga VSTVBiH želi još jednom potcrtati značaj projekta putem kojeg je Evropska unija osigurala neophodne ljudske i materijalne resurse za procesuiranje ratnih zločina, a što je jedna od osnovnih pretpostavki za njihovo efikasno i kvalitetno rješavanje.

U svom dopisu Nadzornom tijelu, Delegacija Evropske unije je također naglasila da će i nakon usvajanja Strategije za reformu sektora pravde, dakle ispunjenja uslova, Evropskoj uniji biti potrebno više sedmica za provođenje internih procedura prije same uplate druge tranše, saopćeno je iz VSTVBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*