Edin Džeko slavi 29. rođendan

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Džeko danas slavi 29. rođendan. U dosadašnjoj veoma uspješnoj karijeri proglašavan je nekoliko puta sportistom godine, bio je najbolji strijelac Bundeslige i odveo Wolfsburg do titule prvaka Njemačke, ostvario najskuplji transfer…

Džekina karijera počela je na Grbavici, gdje je nakon omladinskih pogona zaigrao u seniorskom dresu Željezničara.

Nakon dvije sezone odlazi u Teplice. Ispostavit će se da će ovaj češki klub biti tek usputna stanica, ali i odskočna daska za ono što će tek uslijediti.

Felix Magath, sjajni njemački stručnjak, odlučio je Džeku dovesti u Wolfsburg. Transfer koji je te 2007. godine iznosio četiri miliona eura za njemački klub, ali i za bh. napadača bio je pravi pogodak.

Već naredne sezone, Džeko je zajedno sa Zvjezdanom Misimovićem i Grafiteom odveo svoj tim do titule prvaka Njemačke. U četiri sezone, koliko je proveo na Volkswagen Areni, Dijamant je ubilježio 142 nastupa, postigao 85 golova i asistirao 36 puta.

U januaru 2011. godine odlučio je potpisati za Manchester City. Transfer koji je iznosio 32 miliona eura najveći je u historiji bh. nogometa.

Sa Građanima je osvojio dva naslova prvaka Engleske, FA kup, Liga kup i Super kup.

Što se reprezentacije tiče, Džeko je u državnom dresu odigrao 69 utakmica i postigao 38 golova te je jedan od najzaslužnijih nogometaša za odlazak Zmajeva na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu prošle godine.

Nakon što se Emir Spahić odlučio oprostiti od reprezentacije, bivši selektor Safet Sušić odlučio je kapitensku traku povjeriti najboljem strijelcu bh. reprezentacije.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*