U povodu Međunarodnog dana socijalnih radnika: položaj socijalnih radnika u TK veoma loš

Međunarodni dan socijalnog rada obilježava se svake godine trećeg utorka u martu. Tim povodom danas je U.G.“Društvo socijalnih radnika Tuzlanskog kantona” organizovalo press konferenciju. Istakli su da je broj zaposlenih socijalnih radnika daleko manji od potrebnog, a da je obim posla zbog lošeg stanja u bh društvu sve veći.

U 13 centara za socijalni rad na TK zaposleno je svega 40 socijalnih radnika. Na svakoga od njih dolazi oko 12,5 hiljada stanovnika, a prema evropskim standardima jedan socijalni radnik bi trebao biti zaposlen na svakih 3000 stanovnika.

Bez obzira na to što je riječ o jako složenom poslu, te činjenici da se socijalni radnici susreću sa najtežim posljedicama dugotrajne ekonomske i društvene krize, oni, kako ističu, rade u veoma lošim uslovima. Iako postoje potrebe za zapošljavanjem novih socijalnih radnika, veliki broj mladih ljudi ove struke godinama je na evidencijama zavoda za zapošljavanje.

U Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak TK ističu da su svjesni ovih problema, te, prema riječima ministra Admira Huskanovića, namjeravaju početi raditi na njihovom rješavanju, odnosno iznalaženju načina za nova upošljavanja socijalnih radnika.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*