Kandić: Optužnica i presuda za zločine u Kravici bit će prvo zvanično priznanje žrtava genocida

Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, MUP Republike Srbije – Služba za otkrivanje ratnih zločina je lišila slobode osam osoba na različitim lokacijama u Srbiji.

Tužilaštvo za ratne zločine donijelo je naredbu za provođenje istrage protiv bivših pripadnika Centra za obuku Jahorina u sastavu Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, zbog postojanja osnova sumnje da su u Srebrenici, na lokalitetu Kravice, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Nataša Kandić, koordinatorica projekta REKOM, u izjavi za  Fenu rekla je da je hapšenje  osmorice državljana Srbije i BiH, za zločine u Srebrenici, na temelju saradnje tužilaštava iz dviju država doprinosi jačanju vladavine prava i zvaničnom priznavanju žrtava genocida.

-Bez obzira na to što nijedan predsjednik Srbije nije zločin u Srebrenici javno nazvao genocidom, očekivana optužnica i presuda optuženim za zločine u Kravici biće prvo zvanično priznanje žrtava genocida u Srbiji. Podsjećam da je presudom pripadnicima Škorpiona iako su optuženi kažnjeni najvišim zatvorskim kaznama, Sud Srbije odbio da potvrdi vezu između žrtava i zločina u Srebrenici – Sud je zaključio da nema dokaza da su šestorica strijeljana u Godinskim barama zarobljenici iz Srebrenice- kazala je Kandić.

Po njenim riječima time su ponižene majke i djeca ubijenih koji su u sudu svjedočili o tome da su ih posljednji put vidjele u Srebrenici.

-Ovo suđenje je prilika da se ispravi nepravda prema porodicama žrtava i da se priznaju žrtve genocida- kaže Kandić.

Kako kaže Nataša Kandić slučaj je nastao saradnjom dvaju tužilaštava, ali i dalje ostaje pitanje poslijeratnih državljanstava koja su omogućila brojnim počiniocima iz Republike Srpske da bez straha žive u Srbiji, i da neki, kao Nedeljko Milidragović ili Tomislav Kovač postanu bogati, navodni biznismeni.

Dodala  je da se nada da će biti ispitano i pitanje njihove imovine.

Uhapšene osobe su pod istragom i osumnjičene su da su kao bivši pripadnici Specijalne brigade policije Centra za obuku Jahorina MUPRS-a, izravno sudjelovali u ubistvima najmanje 1.000 zarobljenih Bošnjaka, muškaraca i dječaka, na lokalitetu Zemljoradničke zadruge Kravica, u julu 1995. godine.

(RTv7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*