U Tuzli obilježen Svjetski dan Down sindroma

Danas se obilježava Svjetski dan Down sindroma. Udruženje građana “Korak po korak” Tuzla, ove godine obilježilo je ovaj značajan datum na tuzlanskom Korzu.

Mladi sa intelektualnim teškoćama, među njima i mladi sa Down sindromom, dijelili su građanima Tuzle crteže šarenih čarapica, zvaničnog simbola ovog dana, te je vršena prodaja cegera koje su sami izdradili, po simboličnoj cijeni od 2 KM. Prema riječima Đulseme Šehić, koordinatorice u centru “Korak po korak”, cilj obilježavanja je da se prezentuju sposobnosti osoba sa Down sindromom.

„Najveći problem su predrasude koje su danas jako prisutne. Mi radimo na rušenju tih stereotipa i predrasuda, kako bi smo prezentovali stvarne mogućnosti ovih osoba. Osobe sa intelektualnim poteškoćama i down sindromom, istina ograničeno, mogu mnogo stvari da obavljaju. Naše društvo ih gleda sa sažaljevanjem, kako oni ne mogu, kako će im dati sadaku, ali oni mogu raditi, doprinosti, i djelovati kao i svi članovi našeg društva“, kazala nam je Šehić.

Udruženje “Korak po korak” djeluje u Tuzli i Lukavcu, i ima oko 30 korisnika, gdje su aktivnosti usmjerene na socijalnu inkluziju osoba sa intelektualnim teškoćama. Članovi ovog udruženja akciju prodaje cegera su ocijenili veoma uspješnom, na čemu iskazuju veliku zahvalnost građanima Tuzle.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*