Radnici TTU-a stupili u štrajk

Radnici Tvornice transportnih uređaja Tuzla, kako je ranije bilo  i najavljeno, okupili su se jutros u krugu fabrike i stupili u štrajk. Predstavnici Sindikalne organizacije TTu-a, razgovarali su sa resornim ministrom Srđanom Mićanovićem, ali nisu uspjeli ništa konkretno dogovoriti.
 Radnici će tako i dalje biti bez plate, a posljednju su dobili u decembru prošle godine i to u umanjenom iznosu od 70 %, bez uplačenih doprinosa za PIO  za oko 14 godina, tvrdi Mehmed Terzić, predsjednik Sindikalne organizacije TTU-a. 288 radnika Tvornice transportnih uređaja Tuzla, jedva preživljava. Godinama neuplačivan radni staž, neredovne minimalne plate  i 20% mjesečna proizvodnja dovodi ih u bezizlaznu situaciju.

Danas smo potražili  i direktora ove firme  Abdulaha Đulovića. No direktor izjave za medije nije htio davati. Poslali smo upit i resornom ministru, ali do ovog trenutka nismo dobili odgovor.

Na kraju su radnici odlučili da ispoštuju zakonski rok u trajanju od 48 sati, o najavi Javnih okupljanja  i u srijedu se okupe pred zgradom Vlade TK, kako bi pokušali naći rješenje za njove nagomilane probleme.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*