Ugasite svjetla, pridružite se akciji “Sat za planetu Zemlju”

Bh. gradovi i ove će se godine, posljednje subote u martu, pridružiti svjetskim metropolama u Satu za planetu Zemlju, najvećoj globalnoj volonterskoj akciji koju već devetu godinu za redom organizira Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Centralni događaj u BiH, u okviru najveće globalne volonterske akcije , gašenjem rasvjete na Starom mostu u Mostaru biti će održan večeras od 20.30 do 21.30 sati.

“Na Starom mostu će biti postavljena umjetnička instalacija sa svijećama koju će izvesti učenici Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) Mostar i Gimnazije Mostar, a uz akutstičnu pratnju polaznika Rock škole iz Mostara”, rekla je glasnogovornica UWC-a Adla Velagić – Ćurić.

Planirana je i akcija čišćenja Mostara pod nazivom ‘Dan brige za zajednicu’.

Globalna inicijativa WWF-a “Sat za planet Zemlju” nastala je 2007. u Sidneju sa ciljem podizanja svijesti vlastima i stanovništvu svijeta o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti te štetnosti klimatskih promjena i čovjekova negativnog utjecaja na Zemlju.

Inače, Bosna i Hercegovina u ovoj globalnoj akciji sudjeluje od 2009. godine, a 2014. u BiH na sat vremena ugasilo se čak 18 gradova sa svojim glavnim znamenitostima.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.