Počela realizacija Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja

U ponedjeljak, 6.4.2015.godine Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ Tuzla započela je realizaciju Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja pred polazak u osnovnu školu koji je namijenjen djeci predškolske dobi koja nisu obuhvaćena nekim drugim oblikom predškolskog odgoja i obrazovanja, a koja su upisana u osnovnu školu za školsku 2015/2016.godinu.

Realizacijom ovog Programa započela je u cjelosti implementacija Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju i drugih akata koji predviđaju obavezno uključivanje djece pred polazak u osnovnu školu u trajanju od 150 efektivnih sati rada, po tri sata na dnevnoj bazi.

Program realizuje osoblje predškolske Ustanove, a odvija se u 20 osnovnih škola na području grada Tuzla (Novi Grad, Brčanska Malta, KŠC Sveti Franjo, Centar, Simin Han, Gornja Tuzla, Sjenjak, Slavinovići, Mramor, Dobrnja, Kreka, Miladije, Lipnica, Bukinje, Podrinje-Mihatovići, Pasci, Obodnica, Solina, Ljubače, Kiseljak) i u 4 vrtića JU Naše dijete (za škole Pazar, Tušanj, Mejdan, Jala). Obuhvaćeno je ukupno 611 djece u godini pred polazak u osnovnu školu. Program će trajati do 15.6.2015.godine.

Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona Tuzla i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta su i ove godine nastavili sa realizacijom projekta „Obrazovanje po mjeri djeteta u TK-BiH na putu ka EU“ te uz veliku i nesebičnu podršku partnerske organizacije Save the Children opremili 86 učionica na području TK. U gradu Tuzla opremljeno je 13 učionica u osnovnim školama: Gornja Tuzla, Simin Han, Slavinovići, Solina, Kreka, Bukinje, Miladije, Lipnica i JU Naše dijete-2 učinice, a do kraja aprila 2015. očekuje se opremanje učionica u osnovnim školama: Pasci, Kiseljak, Mramor i Mramor-područna škola Dobrnja, u kojima se realizuje obavezni predškolski odgoj.

U okviru ovog projekta obuku za rad sa najmlađom popolacijom prošlo je 200 nastavnika koji će provoditi Obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja na području Tuzlanskog Kantona.

Obzirom da većina djece ne pohađa predškolske ustanove, time ovaj obavezni program ima izuzetno važan značaj, da svakom djetetu (urbanog, prigradskog, ruralnog područja) pruži jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih temeljnih prava.

Veoma je značajno da dijete stekne određene navike za organizovani rad. Kroz ovaj program djetetu je omogučeno da se uključi u grupne i kolektivne aktivnosti i prilagodi normama kolektiva.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*