Vlada TK: U 2014. ostvaren deficit od 16 i po miliona KM

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici je, između ostalog, prihvatila Izvještaj o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2014. godinu, kao i Izvještaj o utrošku tekuće rezerve za istu godinu.

Kako se navodi u Izvještaju o izvršenju Budžeta TK, u prethodnoj godini ostvareni su ukupni prihodi i primici u iznosu od oko 290 miliona KM, a rashodi i izdaci su izvršeni u iznosu od oko 307 miliona KM. Iz ovoga se vidi da je u protekloj godini u Budžetu ostvaren deficit u iznosu od 16 i po miliona KM.

Ukupne obaveze u Budžetu na kraju prošle godine iznosile su oko 168 miliona, od čega je 105 miliona kratkoročnih obaveza, a dugoročne iznose 62 milona KM. Riječ je o kreditnim zaduženjima iz prethodnog perioda koje će dodatno finansijski opterećavati naš kanton u narednim godinama.

Ministar finansija TK Jakub Suljkanović očekuje da će, u saradnji sa federalnom Vladom, napraviti izmjene zakonskih propisa koje se odnose na otplatu vanjskog duga. Također, očekuje se i usvajanje Inicijative o pripadnosti javnih prihoda. Izmjenama propisa i usvajanjem Inicijative bit će olakšano funkcionisanje kantona u finansijskom smislu i doprinjet će povećanju prihoda.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*