Zlatna palma ove godine slavi 60. rođendan

Zlatna palma, nagrada za najbolji film Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, koji se ove godine održava od 13. do 24. maja, “slavi” 60. rođendan – prva nagrada je 1955. dodeljena filmu “Marti” američkog reditelja Delberta Mena, sa Ernestom Borgninom u glavnoj ulozi, a s Marselom Panjolom na čelu žirija.

Do 1954. godine, najbolji film u Kanu je dobijao Gran pri festivala. Reditelju bi pripala diploma i potpisano umjetničko djelo nekog savremenog umjetnika.

Prestižna filmska nagrada je samo jednom pripala ženi, novozelandskoj rediteljki Džejn Kempion za film “Klavir” 1993. godine.

Na obilježavanju 50 godina od Kanskog festivala, 1997. godine, posebno izdanje Zlatne palme – “Palma nad palmama”, pripala je legendarnom švedskom reditelju Ingmaru Bergmanu.

Direktor festivala Rober Favr Le Bre raspisao je 1954. tender za izradu zlatne nagrade s listom palme koja se nalazi na grbu grada. Tada je pobijedila zlatarka Lisijen Lazon uz pomoć, kako se priča, Žana Koktoa, koji je bio predsjednik žirija festivala 1955.

Međutim, mnogi nisu bili zadovoljni tom Zlatnom palmom zbog čega se festival 1963. godina vratio diplomi. Zlatna palma je ponovo uvedena nekoliko godina kasnije.

Sadašnja nagrada je djelo Karoline Šojfele, kopredsjednice prestižne švajcarske juvelirnice Šopar. Zlatna palma vrijedi 20.000 evra.

Nagrada, blago zaobljena, sa stabljikom ukrašenom s 19 palminih listova, ručno se izrađuje. Sadrži 118 grama 18-karatnog zlata i u osnovi je u obliku srca. Zlatna palma počiva na kristalnom jastuku u obliku dijamanta, teškog jedan kilogram. Nagrada je unikatna, jer se svake godine izrađuje od drugog kristala.

Juverlinica Šopar je izabrala dvije zanatske zadruge u pustinji Atakama u Čileu za izradu nagrade. Zanatlije prave kalupe za zlatni dio nagrade, izlivaju zlato koji kasnije poliraju i učvršuju za kristal koji dolazi iz Njemačke.

Nagradu izrađuje sedam juvelira kojima je za to potrebno najmanje 40 sati intenzivnog rada.

Od 2000. godine dodjeljuje se “mini-palma”, umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu.

U slučaju “neriješenog rezultata” ili oštećenja nagrade, dodjeluje se “rezervna palma” bez datuma. Do njene dodjele, Zlatna palma se nalazi u dobro čuvanom sefu juvelirnice i predaje se žiriju u najvećoj tajnosti i velikim obezbjeđenjem, neposredno prije uručenja.

Nekoliko reditelja dobilo je dva puta Zlatnu palmu, među kojima Frensis Ford Kopola (1974. i 1979), Emir Kusturica (1985. i 1995), braća Žan-Pjer i Lik Darden (1999. i 2005) i Mihael Haneke (2009. i 2013).

Prošlogodišnji dobitnik je film “Kis Uykusu” (Zimski san) turskog reditelja Nurija Bilgea Sejlana.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*