BH film festival u New Yorku objavio zvanični program za 2015.

Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF) koji će biti održan od 21. do 23. maja u Tribeca Kinu u New Yorku, objavio je finalnu selekciju filmova.

Ukupno je odabrano 14 filmova, od kojih su četiri igrana, četiri kratkometražna i šest dokumentarnih.

Ovogodišnji program nudi tematski širok izbor filmova od znamenitih evropskih režisera, uključujući dvije dugometražne dramske komedije “Otok ljubavi” i “Kvintet”, krimi dramu “Reket”, te omnibus dugometražni film kao posveta gradu Sarajevu “Mostovi Sarajeva”.

Izbor dokumentarnih filmova će se pozabaviti temom inspirisanom stogodišnjicom početka Prvog svjetskog rata u filmu “Atentat u Sarajevu”, temom povratka bh. izbjeglica u domovinu u filmovima “Zla krv” i “Lijepo selo”, te analitičkom disekcijom rada Haškog tribunala pred dvadesetogodišnjicu Dejtonskog sporazuma u filmu “U potrazi za istinom na Balkanu”.

Dokumentarac “Dragi Lastane!” poklanja pažnju pričama iz djetinjstva iz doba odrastanja u bivšoj Jugoslaviji dok će se višenagrađivani film “Kokoška” dotaći iste teme odrastanja u vrijeme ratnog doba.

Film “Na rubu” je esejistički portret Sarajeva i prikazuje promjene u gradu koje su se desile 2014. godine.

Ostali kratkometražni filmovi uključeni u program ove godine će se dotaći tema porodičnih vrijednosti i problema u filmovima “Autić” i “Milost”, dok će film “Iskupljenje” pokazati snagu opraštanja.

Filmovi koji su odabrani za finalni program predstavljaju širok spektar talenata i tema iz BiH, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije, Lebanona, Portugala, Rumunije, Srbije, Španije, Švicarske, Turske, Ukrajine, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, saopćili su organizatori.

(RTv7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*