Podrška jačanju odbrambenih kapaciteta BiH

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i zamjenici ministra Emir Suljagić i Boris Jerinić primili su danas u odvojenim posjetama budućeg vojno-diplomatskog predstavnika (VDP) Sjedinjenih Američkih država (SAD) u BiH brigadira Mark M. Karasa i sadašnjeg VDP brigadira Scott Millera.

Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o dosadašnjoj saradnji Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u BiH i Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) te prioritetima i pravcima za nastavak saradnje u narednom periodu.

Pendeš je zahvalila na snažnoj podršci koju Vlada SAD-a i Ambasada SAD u BiH pružaju u procesu reforme odbrane i operativnih kapaciteta i sposobnosti MOBiH i Oružanih snaga BiH (OSBiH) na putu BiH ka euroatlantskim integracijama.

Izrazila je nadu da će uspješna saradnja s Uredom za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u BiH biti nastavljena i u narednom periodu.

Istakla je i značaj podrške Vlade SAD-a reformskim procesima u BiH u oblasti odbrane, ispunjavanju uslova za prijem BiH u MAP, rješavanju viškova naoružanja i municije, učešću pripadnika OSBiH u mirovnim misijama, zajedničkim projektima Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD i ostalim aktuelnim pitanjima iz oblasti odbrambene saradnje SAD i BiH.

Suljagić je naglasio značaj dokumenta “Pregled odbrane”, istakao dostignuća u dostizanju NATO standarda, interoperabilnosti, kao i sveukupne spremnosti OSBiH u izvršavanju zadataka, njihovog uspješnog učešća u operacijama podrške miru te istakao napredak na knjiženju perspektivne vojne imovine i ispunjavanju uslova za aktiviranje MAP-a.

Jerenić je istakao da je pomoć koju Ured odbrambenog atašea SAD-a u BiH pruža institucijama odbrane značajna te da je potrebno nastaviti istom dinamikom i intenzitetom.

Sagovornici su se složili da je u narednom periodu potrebno posvetiti pažnju realizaciji Plana javnih nabavki i realizaciji budžeta MOBiH te pravovremenog zanavljanja vojničkog i oficirskog kadra u OSBiH.

Brigadir Karas i Miller još jednom su naglasili opredijeljenje za pružanje podrške i pomoći Vlade SAD za saradnju u oblasti odbrane te izrazili nadu za što brži pristup BiH u MAP i euroatlantske integracije, saopćeno je iz MOBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*