Dačić predstavlja Srbiju na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu

Šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić predstavljat će Srbiju na sjednici Vijeća sigurnosti UN o Kosovu i Metohiji koja će se danas održati u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. 

Dačić će u svom izlaganju iznijeti aktualnu situaciju na Kosovu i Metohiji i još jednom ukazati na ključni značaj djelovanja UNMIK-a za Srbiju, budući da je okvir UN-a, zasnovan na rezoluciji VS UN 1244, jamstvo statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na KiM-u.

Dačić će iskoristiti priliku da u bilateralnim susretima s predsjedavajućim VS UN, kao i s predstavnicima drugih članica VS UN, govori o najznačajnijim aspektima pitanja Kosova i Metohije i drugim vanjskopolitičkim prioritetima Srbije, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, prenosi Tanjug.

Na sutrašnjoj sjednici bit će razmatran redoviti izvještaj generalnog tajnika UN-a Ban Ki Moona za razdoblje od 16. siječnja do 15. travnja 2015. godine.

On je u izvještaju pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine i postignuti sporazum o pravosuđu te istaknuo kako je jedno od preostalih ključnih pitanja uspostavljanje Zajednice srpskih općina.

Beograd i Priština bi, kako je istaknuo, trebali da poduzmu sve neophodne korake radi dosljedne primjene svih dosadašnjih dogovora.

U Ki Moonovom izvještaju od ključnog je značaja navedeno kako Beograd i Priština trebaju ostvariti napredak u implementaciji onih odredbi Briselskog sporazuma koje još nisu riješene.

Ključno pitanje u tom pogledu ostaje uspostavljanje Zajednice srpskih općina, ocijenio je Ki Moon i apelirao na političke lidere u Beogradu i Prištini da žurno pristupe rješavanju tog pitanja uz konsultiranje kosovskih Srba i njihovih političkih lidera.

U izvještaju je navedeno i kako je sigurnosna situacija na Kosovu ostala stabilna.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*