Filip Vujanović: U Beču 27. avgusta riješiti pitanje granice Crne Gore i BiH

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je danas u Budvi da je prihvatio ideju predsjednika Austrije Heinza Fischera da na konfereciji u Beču, 27. avgusta, bude zaključen Sporazum o granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Vujanović je to saopštio nakon sastanka predsjednika država na Samitu „Brdo-Brijuni proces“, na kojem učestvuje devet predsjednika država i jedan državni sekretar.

Na sastanku je kako je saopšteno na konferenciji za novinare razgovarano o integraciji država Zapadnog Balkana i vrijednosti regionalnih projekata, javlja Anadolu Agency (AA).

„Imali smo sjajnu inicijativu predsjednika Austrije Fischera, koju smo prihvatili i ja i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, da pokušamo da na konferenciji u Beču u avgustu zaključimo Sporazum o državnoj granici Crne Gore i BiH, koji bi bio prvi sporazum u regionu“, kazao je Vujanović.

On je istakao da je na sastanku konstatovano da bez Zapadnog Balkana nema punoće Evropske unije.

„Zapadni Balkan treba da bude dio EU, kako bi EU imala svoju cjelinu. Takođe, proces pristupanja EU nije tehničko, već političko pitanje, i podrazumijeva da se uvaže osobenosti svake države koja pristupa“, kazao je crnogorski predsjednik.

Na sastanku je predložena inicijativa predsjednika Slovenije i Hrvatske Boruta Pahora i Kolinde Grabar-Kitarović, da se predsjedniku Evropskog Savjeta Donaldu Tusku uputi pismo, i predloži da se održavanje konferencije sa državama Zapadnog Balkana.

„Da se sve aktivnosti na putu pristupanja posebno analiziraju i da se da doprinos u pristupanju država Zapadnog Balkana. Prihvatili smo inicijativu predsjednika Pahora i predsjednice Grabar Kitarović, da u ime Brdo-Brijuni procesa posjete Makedoniju, i da daju doprinos stabilizaciji prilika u Makedoniji“, istakao je Vujanović.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer kazao je na konferenciji za novinare da podržava sve zaključke današnjeg sastanka, na kome se vodila zanimljiva diskusija.

„Sporazum o granici između Crne Gore i BiH bi trebalo da bude potpisan u Beču 27. avgusta. To bi bio doprinos, ali i dokaz da je probleme moguće rješavati“, kazao je Fischer.

Osim domaćina, predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, na Samitu su učestvovali i Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, Atifete Jahjaga, predsjednica Kosova, Heinz Fischer, predsjednik Austrije, Gjorge Ivanov, predsjednik Makedonije, Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Takođe, na Samitu učestvuju i Borut Pahor, predsjednik Slovenije, Bujar Nishani, predsjednik Albanije i Harlem Desir, državni ministar za evropske poslove Francuske.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*