Turisti hrle zbog banovićkog “ćire”

Parna lokomotiva, popularni banovićki “ćiro”, atrakcija je koja svake godine privuče brojne turista iz raznih krajeva svijeta, a općina Banovići, kao okosnica razvoja rudarstva u Bosni i Hercegovini, u narednom periodu želi zaokružiti ambiciozan projekat, koji će u konačnici rezultirati otvaranjem muzeja rudarstva i željeznice.

Projekat za gradnju muzeja je gotov, a početak realizacije tih planova ozvaničen je polaganjem uskotračne pruge na mjestu buduće željezničke stanice, koja će isključivo biti namijenjena potrebama turista.

Naime, više od 1.000 turista iz raznih dijelova svijeta u toku godine dođe u Banoviće, a sve zbog parnih lokomotiva iz prošlog vijeka koje još prevoze iskopani uglja od proizvodnje do separacije.

“Prvi korak smo napravili. Položili smo uskotračnu prugu, a krećemo i sa realizacijom ostalih zacrtanih ciljeva. Uskoro će se na ovom lokalitetu moći vidjeti rudničke mašine koje su eksploatisale ugalj na površinskim kopovima i u jamama. Postavit ćemo dva velika bagera starosti 30 i 40 godina”, kaže Vehid Bašić, direktor JU Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma Banovići.

Na istom lokalitetu gradit će se replika jame, odnosno bit će izgrađeno okno sa lamparom u kojem će se turisti, baš kao i rudari, spremati za ulazak. Turistima će biti obezbijeđen alat i svi prateći elementi, a uporedo s tim ide i izgradnja perona i stanice na kojoj će se dočekivati turistički voz.

Do kraja godine, kako je planirano, trebalo bi da bude gotova i zgrada muzeja rudarstva i željeznice. Sve radove finansira Rudnik mrkog uglja Banovići.

Također, kako najavljuju iz Centra za zaštitu, razvoj i promociju turizma, svake subote sa novoizgrađene željezničke stanice u Banovićima kretat će parnjača sa turističkim vagonima.

Preko puta rudničke direkcije, u parku gdje je spomenik stradalim rudarima, djelo tuzlanskog akademskog kipara Dragiše Trifkovića “Žalosna majka” postavljene su nove šine uzanog kolosijeka.

Kompozicija s vagonima koju vuče jedna od rudničkih parnjača prolazi kroz nekoliko različitih krajolika, od tipično industrijskog na Separaciji i Brionima u naselju Oskova, zatim pored urbanog gradskog dijela Banovića, kroz seoski ambijent Grivica i Draganje pa do pravog prirodnog okruženja u Turiji.

U Banovićima namjeravaju i produžiti ovu relaciju. U prvoj fazi polagat će se šine za prugu sve do izletišta Mačkovac. Kasnije, prema projektu, prugu bi trebalo položiti do lokaliteta Zlača, u samom podnožju planine Konjuh.

Jubilej naredne godine

Naredne godine obilježit će se veliki jubilej – 70. godina od prolaska prvog voza prugom Brčko – Banovići. Naime, 7. novembra 1946. godine izgrađena je pruga s kojom su faktički i rođeni Banovići. Prugu dužine 92 kilometra gradilo je oko 60.000 omladinica iz 20 zemalja svijeta. Prugom Brčko – Banovići i danas saobraćaju vozovi, uglavnom prevozeći banovićki ugalj u razne krajeve BiH.

(Vijesti.ba/Srna)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*