Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Azre Miletić

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Azre Miletić, Senada Šabića i Rame Brkića koji su optuženi  za primanje i davanje mita.

Šabić i Brkić optuženi su za davanje dara i drugih oblika, a Miletić za primanje dara i drugih oblika koristi.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Šabić i Brkić, koji su prvostepenom prsudom Suda BiH osuđeni na deset, odnosno 11 godina zatvora zbog organiziranog kriminala.

Sutkinja Apelacionog odjeljenja Azri Miletić obećan je dar u vidu novca kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka.

Na taj način Miletić bi uticala na donošenje takve odluke, na šta je ona pristala, pa je od posrednika S1, prihvatila obećani dar u vidu novca, a potom i primila dio novca.

“Koristeći ulogu predsjednika Vijeća Apelacionog odjeljenja, u okviru sudijskih ovlaštenja, svjesna dužnosti da nepristrasno vodi postupak po svojoj savjesti, uz obezbjeđenje pravičnog suđenja i poštivanje procesnih prava stranaka garantovanih Zakonom o krivičnom postupku BiH, svjesno kršila dužnosti sudije i preduzimanjem procesnih i drugih radnji stvarala uslove za donošenje povoljnije odluke”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Prema optužnici, ovo djelo počinjeno od jula 2014. do 26. februara 2015. godine.

Optuženi su uhapšeni u februaru 2014. godine, a Sud im je nakon toga odredio pritvor. Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) sutkinju Miletić je suspendovalo do okončanja istrage.

Nakon mjesec dana provedenih u pritvoru Tužilaštvo nije tražilo produženje pritvora za Miletić i Brkića, dok je Šabić od juna u kućnom pritvoru.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*