Vijeće Ministara: Izrada zakona o zabrani širenja nacionalne, vjerske i rasne mržnje

Vijeće ministara BiH zadužilo je na današnjoj sjednici Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da pripremi i Vijeću ministara dostavi prijedlog zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u BiH, javila je Anadolija.

Time je podržana inicijativa Denisa Bećirovića, poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koja je usvojena na 9. sjednici, održanoj 25. marta.

Milion eura granta za sanaciju šteta od poplava

Vijeće ministara utvrdilo je prijedlog amandmana na Sporazum o grantu u sklopu državnog programa IPA 2009 za Bosnu i Hercegovinu – poboljšanje infrastrukture regionalne osnovne transportne mreže u BiH – željeznički transport između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB), s Osnovama za zaključivanje.

Na ovaj način omogućava se korištenje neutrošenih sredstava granta u iznosu od jedan milion eura za sanaciju nastalih šteta od katastrofalnih poplava, koje su se desile u maju prošle godine i njihovo preusmjeravanje na željezničke dionice koje su najviše pogođene poplavama.  Istovremeno, period provedbe Sporazuma produžava se do 1. decembra 2015. godine.

Usvojen je Izvještaj o monitoringu postupaka javnih nabavki za 2014. godinu. Agencija za javne nabavke je zadužena da nastavi monitoring postupaka javnih nabavki i redovno jednom godišnje izvještava Odbor Agencije o rezultatima monitoringa, a Vijeće ministara jednom godišnje i po potrebi, te da ovaj izvještaj objavi na web stranici.

Cilj monitoringa je osiguranje ekonomski opravdanog i racionalnog trošenja javnih sredstava i osiguranje najboljeg mogućeg rezultata po principu razmjene vrijednosti za novac.

U izvještaju se ističe da je ostvaren značajan napredak u izgradnji sistema javnih nabavki, te da su ugovorni organi usvojili značajan broj preporuka iz prethodnih izvještaja o monitoringu postupaka javnih nabavki.

Agencija za javne nabavke u 2014. godini uputila je 582 dopisa ugovornim organima o uočenim nepravilnostima u obavijestima o nabavci, dodjeli ugovora i poništenju postupka. Ugovorni organi su odmah ispravili nepravilnosti u 148 slučajeva, dok je u 79 slučajeva ugovorni organ obrazložio nepravilnosti uočene monitoringom, a 59 organa je odgovorilo da će nepravilnosti otkloniti u narednom periodu. Istovremeno, 12  ugovornih organa je poništilo postupak zbog ukazanih nepravilnosti, dok 248 ugovornih organa nije odgovorilo na nepravilnosti po monitoringu.

Informacija o pojavama pritisaka i zastrašivanja medija

Vijeće ministara zadužilo je Ministarstvo pravde da preduzima aktivnosti na razvijanju zakonskih propisa kojima će se u bh. legislativi dosljedno primjenjivati međunarodne konvencije u vezi sa zaštitom slobode govora i mišljenja.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je zaduženo da sačini cjelovitu Informaciju o stanju i slobodi medija u našoj zemlji u svjetlu pojave pritisaka i zastrašivanja medija, a u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma od 15. januara ove godine. Informacija će biti dostavljena Parlamentarnoj skupštini BiH.

Istovremeno, Vijeće ministara je primilo k znanju Informaciju o pojavama pritisaka i zastrašivanja medija koju je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice sačinilo na osnovu izjašnjenja nadležnih državnih, entitetskih i kantonalnih organa.

U Informaciji se, između ostalog, navodi da je u periodu od 2006. do 2014. godine Linija za pomoć novinarima registrirala 60 krivičnih slučajeva učinjenih protiv novinara i medija.

U korist novinara doneseno je devet pravosnažnih presuda te sedam presuda s isplatom novčane kompenzacije novinarima (200 – 500 KM), kao i dvije krivične presude  u korist novinara s naknadom štete (600 -1500 KM),  a jedan slučaj okončan je izvinjenjem novinaru koji je bio žrtva napada.

U 13 slučajeva nisu provedene istrage ili nedostaju dokazi za postupanje pravosudnih institucija.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*