Vrućine do daljnjeg

Vruće vrijeme u našoj zemlji zadržat će se i u narednih desetak dana, izjavio je za Radiosarajevo.ba dežurni meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Damir Šantić.

On kaže da će slično vrijeme biti do kraja mjeseca. Jedino zahlađenje, prema prognozama meteorologa, u narednim danim moglo bi se dogoditi u četvrtak u poslijepodnevnim satima što bi temperature narednog dana, u petak moglo spustiti ispod 34 stepena. Više kiše i zahlađenje možemo očekivati tek od 28. jula.

Bosna i Hercegovina je posljednjih dana pod jakim anticiklonalnim poljem koje je uvjetovalo stabilno vrijeme s izrazito visokim temperaturama.

Temperature u našoj zemlji su natprosječno visoke, kaže klimatolog Dženan Zulum, naglašavajući kako su u pojedinim područjima srednje temperature veće i za 8 stepeni.

Iako je posljednjih dana izuzetno vruće do sada nisu nadmašeni apsolutni maksimumi.

Maksimalna temperatura u Sarajevu za juli registrirana je 2000. godine i iznosila je 38,2 stepena celzijusa, dok je ove godine najveća temperatura u glavnom bh. gradu bila 18. jula i iznosila je 37,3 stepena.

Iako je Mostar posljednjih dana najtopliji grad u BiH, ni u ovom gradu nije oboren maksimum koji je 2007. godine bio 42,5 stepeni.

Ovih dana temperatura nije prelazila 40,6 stepeni. Meteorolozi kažu kako nas i narednih dana očekuju visoke temperature. I dalje je na snazi upozorenje da se ne izlazi vani u periodu od 10 do 16 sati.

( Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*