Sarajevo: Protest SSSBiH ispred Parlamenta FBiH

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) danas će u Sarajevu biti održan protest radnika ispred zgrade Parlamenta FBiH jer je Vlada Federacije BiH samovoljno i bez saglasnosti Ekonomsko-socijalnog vijeća usvojila Prijedlog zakona o radu Federacije BiH i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

SSSBiH je, u okviru priprema protesta svim parlamentarnim strankama uputio poziv za sastanak kako biznali ko su ljudi, odnosno koje su to političke opcije u ovom trenutku spremne stati uz radnike i reći ne robovlasničkom Zakonu o radu.

Liderima svih stranaka koje su se do 29. jula 2015. odazvali na poziv SSSBiH na potpis je ponuđena Zajednička izjava koja, između ostalog, predviđa da sporni Prijedlog zakona o radu bude vraćen Vladi Federacije BiH na dalje usaglašavanje sa socijalnim partnerima.

Potpisnici Izjave su saglasni da, prije usvajanja Zakona o radu FBiH, trebaju biti usvojeni: Zakon u uvezivanju radnog staža za sve radnika kojima poslodavac nije uplaćivao doprinose za PIO, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku FBiH, Zakon o sigurnosti i zdravlju na radu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i soc. sigurnosti nezaposlenih osoba.

Zajedničku izjavu u srijedu su potpisali predsjednici SDPBiH, SBBBiH i DF-a, dok su predstavnici Stranke za BiH odbili da tokom sastanka potpišu izjavu, pravdajući to potrebom da se o tome očituju organi te stranke.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*