Razlozi zbog kojih je otet Tomislav Salopek

Stručnjaci za islamističke grupe su u analizi za egipatski portal “Sedam dana” ocijenili da je otmica Hrvata Tomislava Salopeka organizovana iz nekoliko razloga, prenosi danas “Jutranji list”.

Prvi razlog je otvaranje krize između Egipta i inostranstva, a drugi da se pokvari svečanost raskošne inaguracije nove trase Sueckog kanala koja je otvorena u četvrtak, 6. avgusta, a predstavlja projekat kojim je egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi želio da učini Egipat svjetskom silom i učvrstiti vlast i svoju harizmu.

Otmica je proces koji je izveden “da bi se pokvarilo otvaranje novog Sueckog kanala, jer taj kanal potvrđuje legitimnost sadašnjeg režima u Egiptu i predstavlja veliku svjetsku moć na mapi svijeta”, izjavio je stručnjak za islamističke grupe Kamal Habib.

On je dodao da novi Suecki kanal “ujedinjuje narod pod sadašnjim političkim vođstvom”.

Stručnjaci za islamističke grupe navode da su egipatske bezbjednosne službe krenule u potragu za mjestom na kome otmičari drže taoca, pri čemu su im od pomoći bile informacije koje im je dao vozač.

“Vozač je dao detaljnu specifikaciju zločinaca, dijalekta kojim su govorili i tipa oružja koje su posjedovali”, navodi portal “Sedam dana”.

Informacije upućuju na to da je cilj poremetiti javni mir i stvoriti krizu između Egipta i svijeta, piše portal.

Habib predviđa da ni Egipat ni Hrvatska neće pregovarati sa “Dašom” (što je drugi naziv za Islamsku državu).

“Očekujem da će ostati na stavu protiv terorizma i da neće biti kolebanja niti sa strane hrvatske niti egipatske vlade”, kaže on.

Stručnjak za islamske grupe Hišam al Nadžar takođe smatra da je IS otmicu uskladila sa otvaranjem Sueckog kanala, jer su oči svijeta tada bile uprte u Egipat.

Nadžar ističe, na osnovu priznanja nekih pojedinaca, da brojne ćelije nisu povezane ni sa jednom organizacijom, već im je cilj da koordinišu finansijsku pomoć, razmjenjuju informacije i oružje sa IS.

Izvori bliski terorističkoj grupi koja drži hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka kazali su ranije danas da se razmatra produženje roka od 48 sati za ispunjenje njihovih zahtjeva, javio je portal index.hr, prenoseći izvještaje egipatskih medija.

Saznaje se i da pregovaranje s teroristima i udovoljavanje njihovim zahtjevima nije nešto što egipatske vlasti u potpunosti odbacuju i da bi upravo to moglo biti razlog zbog kojeg IS razmišlja o produženju roka.

Islamisti su 30-godišnjeg Salopeka kidnapovali 22. jula u jednom od rejona Kaira, a u srijedu su objavili video-snimak u kom prijete da će ga pogubiti u roku od 48 sati ukoliko egipatske vlasti ne oslobode sve zatvorene muslimanke.

(vecernji.hr/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*