Danas počinje Liberty FEST, festival dokumentarnog filma

Danas će u Tuzli, u 18:00 početi prvi Liberty FEST, festival dokumentarnog filma. Festival će se održavati u četvrtak i petak, u prostorijama Kuće plamena mira u Tuzli. Planirano je da se projekcije filmova prikazuju u terminima od 18:00 do 22:00 sata.
 
Liberty FEST je prvi festival u Bosni i Hercegovini čiji je fokus na dokumentarne filmove posvećene temi slobode odnosno nastojanjima pojedinaca širom svijeta da se bore za očuvanje vlastite i slobode drugih ljudi. Festival organizuje udruženje „Multi“, dok su podršku organizaciji festivala dali Grad Tuzla i tuzlanska kompanija Menprom.
 
Prvog dana festivala, posjetitelji će imati priliku gledati dva zanimljiva dokumentarna filma i to „Citizenfour“ i „Commanding heights – Battle of ideas“. Prvi film se odnosi na slučaj Edwarda Snowdena i jednog od najvećih špijunskih skandala u SAD-u. Drugi film pronalazi idejne uzroke iza pada Berlinskog zida, rušenja Sovjetskog saveza i generalno velikih promjena koje su pogodile svijet početkom devedestih godina prošlog stoljeća.
 
U pauzama prikazivanja filmova, planirana je diskusija na temu koncepta festivala, ideje slobode, te filmu kao mediju za društvene promjene. Diskusiju će voditi Darjan Minov sa Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, a u istoj će učestvovati prof.dr. Emir Džambegović, Omer Bakalović i Admir Čavalić.
 
Koristimo priliku da pozovemo sve zainteresovane za održavanje prvog „Liberty FEST“ festivala dokumentarnog filma, da nam se pridruže večeras u 18:00 u prostorijama Kuće plamena mira u Tuzli.
(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*