Mogherini najavila dolazak u BiH kao znak ohrabrenja za našu zemlju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Beču s visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisije Federicom Mogherini, prenosi novinska agencija Patria.

Čović i Mogherini su razgovarali o trenutnoj situaciji u BiH po pitanju približavanja Europskoj uniji i narednim koracima u ovom smislu.

Čović je iskazao zadovoljstvo zbog pozitivnih pomaka na europskom putu BiH, o kojima može informirati visoku predstavnicu Mogherini. S tim u vezi, podsjetio je kako je Predsjedništvo BiH usvojilo Master plan procesa integriranja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, koji predviđa konkretne korake i rokove za sve nivoe vlasti u provedbi neophodnih reformi.

Istakao je i kako je Reformska agenda, kao okvir navedenih reformskih procesa također usvojena i potpisana na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, te u Brčko Distriktu. Čović je naglasio i važnost postignutog dogovora o mehanizmu koordinacije poslova europskih integracija, koji će omogućiti Bosni i Hercegovini da razgovara s Europskom unijom jedinstvenim glasom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH iskazao je uvjerenost u nastavak već vidljivog napretka ka članstvu BiH u Europskoj uniji i u učinkovitu uključenost svih relevantnih aktera u ovaj proces.

Kao iznimno važnu podršku u ovom smislu, Čović je ocijenio i kontinuirane susrete s dužnosnicima Europske unije, ali i svih zemalja članica. Neizostavan aspekt, uspješne europske integracije, kazao je, predstavlja i regionalna saradnja, uključujući infrastrukturno povezivanje, čemu će uvelike doprinijeti i aktuelna bečka konferencija o Zapadnom Balkanu. U vezi sa izgradnjom prometne infrastrukture, sugovornici su zajednički posebno istakli bitnost izgradnje Jadransko-jonske ceste za Bosnu i Hercegovinu, ali i cjelokupnu regiju.

Mogherini je ocijenila veoma značajnim iskorake koji su napravljeni u proteklom razdoblju. Dodala je kako je usvajanjem navedenih dokumenta, ali i već poduzetim konkretnim reformama BiH pokazala snažnu opredijeljenost da iskoristi obnovljenu inicijativu Europske unije i iznova pokrene dinamiku svog integracijskog procesa.

Visoka predstavnica kazala je također kako je dijalog na ovom nivou poseban poticaj za daljnji napredak i dodatno intenziviranje uzajamnih odnosa BiH i EU. Istodobno, potvrdila je i skoru posjetu Bosni i Hercegovini, kao iskaz ohrabrenja za nastavak pozitivnog kretanja prema Europskoj uniji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*