U Tuzli promovisan prvi enciklopedijski Rječnik bosanskog jezika Dževada Jahića

U Tuzli je danas upriličena promocija prvog enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika autora prof. dr. Dževada Jahića, koji će, kako je istaknuto, poslužiti kao uporište cjelokupnog savremenog kulturnog razvoja Bosne i Hercegovine.

O rječniku su govorili: prof.dr. Enver Halilović,rektor Univerziteta u Tuzli i prof. dr. Amira Turbić-Hadžagić, profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.
Radi se o jednom projektu koji traje dvadeset godina, a koji se zove višeatomni rječnik bosanskog jezika. Autor je svoja jezična istraživanja započeo je 70-ih godina prošloga stoljeća.

Rječnik bosanskog jezika nezaobilazni je alat za sve profesije kod kojih je bitna upotreba pisanog jezika, za lingviste, studente, leksikografe, profesore, nastavnike, učenike te za svakog govornika kojem je maternji jezik bosanski. Ovim kapitalnim djelom, kazala je profesorica Amira Turbić-Hadžagić, bosanski jezik svrstava se ravnopravno u porodicu savremenih slavenskih i evropskih jezika. Dodala je da se u rječniku nalaze sve moderne leksikografske metode.

Jezik je ono što čuva tradiciju jednog naroda, a kroz građu rječnika autor to i pokazuje. Pokazuje praktičnu jezičnu upotrebu što nije slučaj sa drugim rječnicima koji su danas u upotrebi u Bosni i Hercegovini. Ovim rječnikom dobijamo moderan leksikografski izvor za poznavanje bosanskog jezika kakav zaista jeste, kao historijska i savremena pojava.
Za promociju ovog rječnika vladalo je veliko interesovanje te je amfiteatar Filozofskog fakulteta bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*