Ambasador Rumunije u BiH razgovarao sa gradonačelnikom Imamovićem

Ambasador Rumunije u Bosni i Hercegovini, nj.e. Filip Teodorescu danas je posjetio Tuzlu. U nizu organizovanih sastanaka, razgovarao je i sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, i njegovim saradnicima.

Jedna od tema sastanka bile su mogućnosti saradnje Grada Tuzla i rumunskih opština, za što postoji obostrani interes. Kao trenutno najveći problem u našoj zemlji, istaknut je privredni rast i zapošljavanje. Prema riječima ambasadora Rumunije u našoj zemlji, nj.e. Filipa Teodorescua, fokus saradnje gradova dvije zemlje, biće upravo na privrednim pitanjima.

„Vidio sam da se Tuzla jako dobro razvija, i može predstavljati jako dobrog partnera za Rumuniju. Nadamo se da će Tuzla predstavljati bitan dio saradnje dvije zemlje. Želimo uspostaviti saradnju i na polju kulture, obrazovanja i lokalnih vlasti“, kazao je ambasador Teodorescu.

Gradonačelnik Imamović je iskoristio priliku, da rumunskom ambasadoru predstavi prednosti Tuzle.

„Predstavio sam Tuzlu, i bilo bi dobro da se vežemo sa nekim od rumunskih gradova. Tako bi imali mogućnost, kao što je to slučaj sa gradovima recimo u Italiji ili Hrvatskoj, da zajednički apliciramo prema IPA fondovima“, rekao je Imamović.

Na sastanku je bilo riječi i o članstvu naše zemlje u Evropskoj uniji i NATO-u. Ova posjeta je dio podrške Rumunije Bosni i Hercegovini na tom putu, a kako je rekao ambasador Teodorescu, članstva će našoj zemlji donijeti prosperitet, razvoj i dobre partnere u Evropi. Rumunija je spremna da prenese svoja iskustva, i pruži svoju dodatnu podršku.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*