Kardinal Vinko Puljić i predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović kod Pape Franje

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, zajedno s kardinalom vrhbosanskim Vinkom Puljićem, predvodio je posebnu delegaciju u posjeti Vatikanu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

U brojnoj delegaciji bili su predstavnici državnog i crkvenog odbora za doček pape Franje u Sarajevu iz maja ove godine. Održana je audijencija, te privatni razgovor predsjedavajućeg Predsjedništva Dragana Čovića i pape Franje.

Predsjedavajući Čović i Papa izmijenili su darove. Čović je papi Franji poklonio Monografiju “Mir vama”, o njegovoj posjeti Sarajevu ove godine.

Nakon toga održana je i audijencija za delegaciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Na kraju audijencije, papa Franjo je blagoslovio delegaciju.

“Htio bih vam zahvaliti za posjetu. Kao što sam rekao gospodinu Predsjedniku, još čuvam u svom srcu mnoge velike i lijepe stvari koje sam naučio od vas; sposobnost trpljenja – trpjeli ste mnogo – sposobnost oprosta ili barem tražiti oprost, sposobnost da se ujedini i radi zajedno, sposobnost dijaloga. Puno hvala za ove primjere koje dajete čovječanstvu. Puno hvala. Molim vas da pozdravite s moje strane vaš narod, cijeli narod, da pozdravite dvojicu drugih članova Predsjedništva, da pozdravite zajednice koje su druge religije, ali se ujedinjuju i razgovaraju i dijalogiziraju za dobro zemlje. To je služenje za dobro vaše domovine. I zahvaljujem od srca. Da mogu razgovarati međusobno i pomoći domovini da ide naprijed. I pozdravite dobre mlade! Sjećam se pitanja koja su mi postavili. Oni su obećanje vaše domovine! Puno hvala. I molim vas da molite za mene. Sada molimo Boga da nas blagoslovi, da blagoslovi naš život, da blagoslovi našu domovinu, da blagoslovi naše obitelji, da blagoslovi našu djecu i blagoslovi budućnost Bosne i Hercegovine. I idite dalje tim putem. Amen”, rekao je Papa, prenosi katolička agencija u BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*