Francuski premijer Valls: ISIS bi mogao napasti i hemijskim oružjem

Zastupnici donjeg doma francuskog parlamenta su na današnjoj sjednici odobrili prijedlog vlade o izmjenama zakona koje predviđaju mogućnost produžavanja vanrednog stanja do tri mjeseca, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema aktuelnim zakonskim uredbama vanredno stanje u Francuskoj može trajati do 12 dana, a vlada tvrdi da se zbog složenosti problema terorističkih prijetnji nakon nedavnog napada u Parizu to mora promijeniti i produžiti taj rok.

Sutra će o ovom pitanju raspravljati i glasati i zastupnici Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta.

“Svirepa mašta tih terorista nema granica. Napadaju puškama, noževima, izvode samoubilačke bombaške napade, odrubljuju glave. Kažem ovo s najvećom pažnjom, ali svjesni smo da postoji rizik da mogu napasti hemijskim i biološkim oružjima”, kazao je francuski premijer Emanuel Valls obraćajući se zastupnicima prije glasanja.

Valls je pozvao zastupnike da odobre prijedlog produžavanja vanredne situacije i ovlasti za odgovor “jake Francuske koja nije, i nikada neće pokleknuti”.

U terorističkom napadu 13. novembra u Parizu ubijeno je 129 osoba. Sedam napadača je poginulo, a osmi Salah Abdeslam je u bjekstvu.

Belgijanac Abdelhamid Abaaoud, koji se smatra organizatorom napada, ubijen je u jučerašnjoj operaciji policije u sjevernom pariskom predgrađu Saint-Denis.

Do danas je širom Francuske privedeno 414 osumnjičenih osoba, od kojih je 60 zadržano u pritvoru.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*