Francuska zadovoljna zbog britanskog uključivanja u zračne operacije u Siriji

Francuski predsjednik Francois Hollande izrazio zadovoljstvo zbog uključivanja Velike Britanije u zračne operacije protiv terorističke organizacije ISIS u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

U pisanom saopćenju Jelisejske palate se navodi kako će zračni udari britanskih snaga doprinijeti efikasnijoj borbi protiv ISIS-a kao globalne terorističke krize.

Nakon 11-satne rasprave u Donjem domu, britanski parlament je sinoć sa 397 glasova za i 223 protiv izglasao odobrenje početka zračnih napada u Siriji.

Samo nekoliko sati kasnije iz zračne baze na Kipru su poletjeli britanski bombarderi Tornado i gađali naftna izvorišta ISIS-a u Siriji.

U zračnoj bazi na Kipru Velika Britanija od prošle godine već ima osam aviona tipa Tornado, koje je do sada koristila za koalicione zračne napade na terorističke položaje u Iraku. Zbog uključivanja i u operacije u Siriji, britanske vlasti su najavile udvostručenje svoje zračne flote u toj bazi.

Francuska je ranije ove jeseni počela zračne napade na položaje u Siriji, a posebno ih intenzivirala nakon 13. novembra kada je u terorističkom napadu u Parizu ubijeno najmanje 130 osoba.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*