Ofanziva protiv Boko Harama u Nigeriji

Nigerijska vojska pokrenula je najveću ofanzivu u nastojanju da nakon šest godina razbije Boko Haram na sjeveru zemlje.

Napad na jedno od najjačih uporišta te naoružane grupe uslijedio je nekoliko dana nakon što je više stotina zatočenika oslobođeno u Kamerunu.

Ukupno je oslobođeno 900 zatočenika, uglavnom žena i djece. Pušteni su na slobodu nakon višednevnih borbi između grupe Boko Haram i regionalnih vojnih snaga u pograničnom pojasu uz granicu sa Nigerijom.

„Ja sam iz države Borno u Nigeriji. Oteli su me dok sam se vraćao u svoje selo i bacili me u zatvor“, kazao je Dream Erics, oslobođeni talac.

Uskoro će se on i drugi taoci vratiti kućama.

„Dobili smo jasne instrukcije od nadležnih da taoce prebacimo u matične države. Ovdje se radi o humanitarnoj podršci. Taoce smo već smjestili u prihvatilište, gdje će se odmoriti i dobiti potrebnu podršku, uključujući hranu“, rekao je Midjiyawa Bakary, guverner Sjeverne regije Kamerun.

Vlada Kameruna je već deportovala hiljade nigerijskih izbjeglica, jer su, kako tvrde, zabrinuti da se među njima kriju borci Boko Harama. Desetine građana su ubijeni u napadima za koje je, navodno, odgovorna ova oružana grupa.

Hiljade otetih

U proteklih pet godina Boko Haram je oteo hiljade mladića i djevojaka. Mnogi od njih su bili prisiljeni pridružiti se grupi.

„Frustracije su iz dana u dan sve veće, jer ni nakon 19 mjeseci nema vijesti o više od dvjesto djevojčica koje su kidnapovane iz škole u Chiboku, u napadu koji je skrenuo pažnju svjetskih medija na djelovanje Boko Harama u Nigeriji, ali još nije jasno kada će one konačno biti oslobođene“, javlja reporter Al Jazeere Ahmed Idris.

Među otetim djevojčicama njih 23 su rodbina Allena Manaseha, aktiviste koji zahtijeva vladinu reakciju. Kaže da ne gube nadu.

„Nisam primijetio da postoje problemi da vlada postigne dogovor o puštanju djevojčica na slobodu. Još se nadam uspjehu, jer nije moguće da 276 djevojčica jednostavno nestane iz javne škole i da ih vlasti ne mogu pronaći“, navodi Allen Manasseh, kampanja „Bring Back Our Girls”.

Nigerijske snage su pod pritiskom da do kraja godine poraze Boko Haram. Kako se borbe rasplamsavaju, humanitarne organizacije se pripremaju na novi val raseljenih lica.

(Al Jazeera Balkans)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*