Saudijska Arabija: Žene prvi put na izborima

U subotu ujutro su u Saudijskoj Arabiji počeli prvi izbori na kojima i žene mogu glasati i za koje su se i žene mogle kandidirati, što je korak ka ublažavanju ograničenja za žene koja su u toj zemlji među najstrožima na svijetu, prenose agencije.

Prema podacima saudijske izborne komisije, skoro 1,5 milion ljudi starijih od 18 godina, od ukupno 21 milion saudijskih stanovnika, registrirano je za glasanje na lokalnim izborima, a među njima 119.000 žena.

Muški glasači počeli su pristizati na birališta u Rijadu oko 8:00 sati po lokalnom vremenu, prenosi AFP, uz napomenu da muškarci i žene odvojeno glasaju u toj kraljevini, gdje su polovi strogo odvojeni.

Do danas je ova monarhija, u kojoj je ženama zabranjeno voziti i gdje se moraju pokrivene pojavljivati u javnosti, bila posljednja država gdje je samo muškarcima bilo dozvoljeno glasanje.

Za današnje izbore više od 900 žena kandidiralo se za položaje u gradskim vijećima, dok se za mjesta u 284 vijeća kandidiralo skoro 6.000 muškaraca.

Birokratske prepreke

Ovlaštenja na tim mjestima su ograničena na lokalna pitanja, kao što su odgovornost za stanje na ulicama i javne vrtove i sakupljanje smeća.

Kandidatkinje na izborima se nisu mogle tokom predizborne kampanje direktno suočiti s muškarcima, koji čine većinu glasača.

Žene tvrde da je registriranje glasača ometeno birokratskim preprekama, nedostatkom svijesti o tom procesu i njegovom značaju, kao i činjenicom da se žene ne mogu same dovesti do birališta.

Rezultat toga je da žene čine manje od 10 posto glasača, a očekuje se da će mali broj žena pobijediti u izbornoj trci, ako ih uopće bude bilo među pobjednicima.

Spora ekspanzija prava žena počela je za vrijeme vladavine prethodnog kralja Abdullaha, koji je prije četiri godine najavio da će žene moći ove godine učestvovati na izborima.

Prvi lokalni izbori u Saudijskoj Arabiji su održani 2005. godine, i to samo za muškarce.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*