Poginulo četvero djece u Gazi, Erdogan pita: U Palestini umire ljudsko dostojanstvo, zašto šutite?

Kamerman Anadolu Agency (AA) uspio je snimiti izraelski napad na Gazu, u kojem je u potpunosti uništena jedna stambena zgrada. Izraelski vojnici zahtijevali su evakuaciju zgrade, koja se nalazi u centru grada, a pripada porodici Hashim.

Zgrada je gotovo u potpunosti srušena, a oblaci dima i prašine preplavili su gotovo cijelo naselje. Nakon napada, na lice mjesta stigle su ekipe hitne pomoći i vatrogasci. Zbog jačine napada, Palestinci, a i predstavnici medija, dugo nisu mogli prići bliže zgradi.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Esref al-Kudra je kazao da izraelska artiljerija nastavlja sa snažnim kopnenim napadima na istoku Gaze. On je otkrio da su svi poginuli u napadu djeca, od kojih je dvoje braće.

Kudra je podsjetio da je u kopnenim napadima Izraela, koji su počeli juče, poginulo ukupno 39, te da je povrijeđeno 410 osoba. On je istakao da je u 12 dana, koliko traju izraelski napadi, ukupno smrtno stradalao 279 osoba, od kojih 66 djece i 27 žena, dodavši da je povrijeđeno najmanje 2.210 osoba.

“Pozivamo na hitnu akciju kako bi Izrael mogao poštovati zakonsku obavezu da uspostavi mehanizam za evakuaciju ranjenika iz pojasa Gaze” zatražile su humanitarne organizacije u zajedničkom pismu upućenom izraelskom ministru odbrane Moshe Yaalonu.

Organizacije zahtijevaju “otvaranje humanitarnog hodnika koji bi omogućio stanovnicima da se premjeste iz bombardiranih zona u osigurane zone” i traže da “spasilačke ekipe i medicinsko osoblje u Gazi mogu ispuniti svoju misiju, a da ne dovode svoje živote u opasnost”.

A sa druge strane, američki predsjednik Barack Obama kazao je kako se nada da će u napadima Izraela na Gazu biti što manje ljudskih žrtava.

Ističući kako je obavio telefonski razgovor sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, Obama je ponovio kako Izrael ima pravo da se brani od napada.

“Nijedna zemlja ne bi trebala prihvatiti da bude napadnuta raketama i da u nju ulaze teroristi kroz tunele. Dok sam pričao s Netanyahuom, čuo sam zvukove sirena u Tel Avivu”, rekao je Obama.

“Podržavamo vojne napore Izraela, koje imaju za cilj spriječiti raketne napade na njihovu teritoriju, pa razumijemo i kopnene napade s kojima žele spriječiti ulazak terorista u Izrael kroz tunele. Ali, nadamo se da će Izrael pristupiti svemu ovome na način da ima što manje ljudskih žrtava. Svi radimo na tome da se vratimo na primirje iz 2012. godine”, izjavio je američki predsjednik.

I dok on drži oči zatvorene, Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas kako su “priče o palestinskom raketiranju izraelske teritorije samo igra, jer je jasno da ginu samo Palestinci, a na sceni je novi krstaški savez što je pogrešan put”.

“Iz Palestine se, prema tim pričama, tako lansiraju rakete na Izrael. Te rakete su presretnute u zraku i najednom ne čine nikakvu štetu. Kako je to moguće? Sve je to igra. Nisu iskreni i na sceni je novi krstaški savez, a to je pogrešan put. Poručujem Zapadu da je takav pristup pogrešan i vjerujem da će isti taj pristup sutra i vas potopiti”, rekao je Erdogan, obraćajući se na predizbornom mitingu u Bursi.

“Država terora, Izrael danima bombarduje Gazu. Zatim je pokrenuta kopnena ofanziva, ali na ljudsku dramu na Bliskom istoku svijet ćuti. Pasivne su nažalost i islamske zemlje. Nekima smeta kada mi pominjemo Palestinu, ali pasivni biti nećemo, ćutati nećemo”, poručio je.

On je oštro kritikovao izjave nekih lidera koji brane stav da Izrael ima pravo da se brani, rekavši da prvo treba pojasniti od čega ili od koga se to brane kada su na spiskovima poginulih samo Palestinci. Erdogan je uputio poruke Evropskoj uniji (EU) i Ujedinjenim nacijama (UN).

“Zašto Evropska unija i UN šute? Pa šutjeli ste na dešavanja u Egiptu i Siriji. U Palestini umire ljudsko dostojanstvo, zašto šutite? Koliko planirate još biti pasivni? Zar palestinska djeca nisu djeca!? Jeste li vidjeli da je izraelsla parlamentarka poručila kako sve palestinske majke trebaju umrijeti? Jeste li vidjeli ijednu reakciju organizacija za zaštitu ljudskih prava s tim u vezi? Iako čitav svijet mirno posmatra dešavanja u Palestini mi nećemo. Čak i ako islamske zemlje okrenu leđa Palestini, mi to nikad nećemo učiniti”, poručio je turski premijer.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*