Selektori rukometnih reprezentacija Kosova i Bosne i Hercegovine, koje će večeras u Đakovici igrati kvalifikacioni meč za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj su istakli kako sport može uticati na bolje odnose dve zemlje. Photo: Selektor bh. reprezentacije Dragan Marković (Haris Badzic - Anadolu Agency)

Dobra atmosfera uoči utakmice Kosovo – BiH: Sport može utjecati na poboljšanje odnosa dvije zemlje

Selektori rukometnih reprezentacija Kosova i Bosne i Hercegovine, koje će večeras u Đakovici igrati kvalifikacioni meč za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj su istakli kako sport može utjecati na bolje odnose dvije zemlje.

Selektor reprezentacije Kosova Taib Kabashi smatra da je BiH najbolja u grupi 1. Kabashi ocjenjuje da je kosovska ekipa mlada i perspektivna, ali da je na večerašnjoj utakmici BIH favorit.

– Realno gledano BiH je mnogo jača od nas i mislim da imaju prednost. Imaju iskusne igrače, igrače koji igraju u evropskim ekipama i prema tome su favoriti u meču sa Kosovom – kaže Kabashi, prenosi Anadolu Agency.

Selektor Kosova podsjeća da je kosovska reprezentacija prvu utakmicu igrala na domaćem terenu protiv Litvanije i izgubila rezultatom 26:30, dok je drugu utakmicu igrala u Slovačkoj gdje je, također, izgubila sa 38:20.

On očekuje korektnu i fer atmosferu u dvorani u Đakovici i ističe da će publika biti osmi igrač kosovske reprezentacije. Imajući u vidu političke odnose Kosova i BIH, selektor Kabashi ističe da su sportisti najbolji ambasadori svojih zemalja.

– Mi se evo sad već družimo, ja sam sa gostima iz BiH. Sport nema granice, mi smo ambasadori zemlje i nema nikakvih problema. Oni su došli ovdje, dočekani su super, zadovoljni su. Mi ćemo za tri dana ići u Tuzlu i mislim da će i tamo biti dobro – kaže selektor.

Selektor bh. reprezentacije Dragan Marković ističe da iako su favoriti, ulaze maksimalno ozbiljno u utakmicu s Kosovom. On napominje i da bi bilo mnogo bolje kada bi sportisti određivali neke političke smjernice, te da su se rukometaši izdigli iznad situacije.

I predsjednik Rukometnog saveza Kosova Eugen Saracini očekuje da Kosovo i Đakovica budu dobar domaćin sportskim prijateljima iz Bosne i Hercegovine.

– Mislim da će biti dobra prilika, pošto se ove dvije reprezentacije po prvi put susreću, da pokažu sve što znaju, da bude atraktivna i dobra utakmica. Poslije tri dana mi idemo u Tuzlu gdje ćemo imati još jednu utakmicu i mislim da će biti veoma dobro zbog toga što će možda sport biti taj koji će utjecati i na politiku da se poboljšaju odnosi dvije zemlje, na kraju krajeva da zbog tih nekih birokratskih razloga građani dvije države počnu slobodnije da se kreću – kaže Saracini.

Prilikom izdavanja viza za obje selekcije nije bilo nikakvih problema, navodi Saracini i dodaje da je dobro što sportisti, iako sa vizama, otvaraju vrata i drugim građanima da se što lakše kreću.

Saracini ističe da je obezbijeđen direktan televizijski prenos i za kosovske i za bh. ljubitelje sporta, ali se i pored toga očekuje prepuna sala, koja prima oko 3.000 navijača.

Rukometne reprezentacije Kosova i Bosne i Hercegovine se večeras sastaju u dvorani “Shani Nushi” u Đakovici u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo “Francuska 2017” u 19:15 sati.

( Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*