UIO BIH: Iz BiH izneseno 11 miliona eura

Uprava za indirektno oporezivanje okončala je kontrole kod obveznika koji su bili predmet akcije kodnog naziva „KURIR“, a koju su proveli Uprava za indirektno oporezivanje i Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA, krajem 2015. godine. Nakon izvršenih popisa robe, kod šest obveznika čiji su vlasnici kineski državljani, otkriveno je da po knjigovodstvenoj vrijednosti postoji višak robe u iznosu 2.159.955 KM, a kod nekih manjkovi robe u iznosu od 688.552,39 KM, prenosi Patria.

Roba, za koju je utvrđeno da predstavlja višak i da obveznici za istu nisu imali nikakvu dokumentaciju o porijeklu, bila je predmet oduzimanja službenika UIO, dok će za sve utvrđene manjkove robe, u skladu sa Zakonom o PDV-u u BiH, poreski inspektori Uprave obračunati i naplatiti pripadajući porez na dodanu vrijednost.

Podsjećamo, akciju kodnog naziva „KURIR“ 21. decembra 2015. godine započeli su službenici UIO i SIPA-e, po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, a uz podršku MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Posavskog kantona, MUP-a Distrikta Brčko i MUP-a Republike Srpske. Saradnja je realizovana i sa policijskim službenicima Republike Hrvatske (USKOK).

U dobro pripremljenoj i izvedenoj akciji utvrđeno je da se kineska roba na tržištu BiH prodavala „nacrno“, a novac dobijen od prodaje robe pretvarao se najvećim dijelom u eure i jednim manjim dijelom u američke dolare, te se putem posrednika, državljana BiH, iznosi van carinskog područja BiH u susjednu Republiku Hrvatsku, gdje je polagan na račune jedne komercijalne banke, odakle je kasnije putem finansijskih transakcija prebacivan na račune u Kini.

Na taj način je iz BiH izneseno više od 11 miliona eura i oko 50.000 USD. Ranije je po zahtjevu Tužilaštva BiH, Sud BiH odredio mjere zabrane za određeni broj lica koja su bila privedena u ovoj akciji. Kao konačan epilog cijelog slučaja, očekuje se da bude podignuta i potvrđena optužnica za postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela iz oblasti indirektnih poreza, te procesuiranje istih pred nadležnim pravosudnim institucijama.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*