Na skoro 1.200 strana Lanjskih snjegova objedinjeni uspjesi šahista iz BiH

U Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli nedavno je promovirana knjiga  “Lanjski snjegovi” autora Mustafe Salkića

Knjigu su publici predstavili promotori Mehmed Đedović, književnik iz Tuzle, dr. Sulejman Mulić, ljekar i pisac medicinskih i šahovskih knjiga iz Konjica, te Smail Dautović, šahovski majstor i šahovski pisac iz Travnika.

Mehmed Đedović je istakao da je knjiga “Lanjski snjegovi” autora Mustafe Salkića, knjiga života i to prije svega zbog sistematičnosti u istraživanju. “Sa čitanjem knjige više nemate nikakve dileme oko toga da li je jedno ovakvo štivo bilo potrebno, čak šta više, zapitate se da li je moguće da tokom minulih godina nije postojala jedna ovakva knjiga”, ističe Đedović.

Promotor Selejman Mulić podsjeća da su u knjizi Mustafe Salkića “Lanjski snjegovi” pregledno prikazana dostignuća tuzlanskih šahista u posljednje dvije decenije prije rata u Bosni i Hercegovini. Na skoro 1.200 strana, autor je obradio turnire i razne šahovske manifestacije, od neslužbenih takmičenja, do državnih šampionata i turnira za prvenstvo svijeta, na kojima su, u periodu od 22 godine (1970-1991. godine) nastupali šahisti Tuzle i sjeveroistočne Bosne. ” Nema sumnje da je ovo djelo plod višegodišnjeg naučno-istraživačkog rada, kojem je autor pristupio ozbiljno i istraživački. Knjiga je tako temeljno rađena da zadivljuje ne samo sveobuhvatnošću nego i predanošću”, istakao je dr Mulić .

Knjiga ima tri poglavlja nazvana po dijelovima šahovske partije: otvaranje, središnjica i konačnica.Ova knjiga je životno djelo jednog pravnika, advokata i strastvenog šahiste.

Promotor Smail Dautović u svome izlaganju istakao je da su osnovna građa na kojoj se zasniva ova monografija novinski izvještaji objavljeni u različitim periodičnim publikacijama:” Autor je savjesno pregledao sve dostupne brojeve Fronta slobode, Oslobođenja, Politike, Šahovskog glasnika, Biltena šahovskog saveza BiH, kao i ranije objavljene monografije o šahu u BiH i Jugoslaviji”.

Veći dio knjige se odnosi na šahovske događaje sa područja sjeveroistočne Bosne u vremenu od 1979. godine do kraja 1991. godine. Manjim svojim obimom u knjizi su opisani i šahovski događaju u vremenu od 1945. godine do kraja 1969. godine, a još manjim dijelom knjiga donosi opise šahovskih događaja od prije Drugog svjetskog rata.

Knjiga je urađena na 1.178. strana, a autor je u knjigu unio sve podatke do kojih je došao tokom svoga istraživanja. Knjiga je ilustrovana mnoštvom fotografija, a objavljeno je i obilje šahovskih partija sa takmičenja koja su održana u sjeveroistočnoj Bosni.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.