Komorač pročišćuje organizam, štiti srce i smiruje upale

Komorač ili slatki kopar – botanički rođak celera, peršina i korijandra – odličan je izvor vitamina C i folne kiseline.

Također obiluje mineralima: kalijem, manganom, molibdenom, fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom i bakrom.

Komorač sadrži i niz antioksidansa koji štite tjelesne stanice od oštećenja te djeluju protuupalno: kvercetin, kempferol, rutin, anetol…

Prema povijesnim zapisima, sve stare civilizacije koristile su komorač u liječenju brojnih zdravstvenih tegoba, od želučanih i plućnih oboljenja, do ugriza zmija i škorpiona piše Ordinacija.

Melem za jetru i bubrege

Komorač je poznat kao čistač organizma te kao odlično sredstvo za umirenje grčeva kod dojenčadi i djece. Fitoterapeuti kažu da trudnice ne bi smjele uzimati komorač, no u narodnoj medicini on je cijenjeni lijek za druga “ženska stanja“. Primjerice, preporučuje se za regulaciju mjesečnice te za bolje izlučivanje mlijeka u dojilja.

Također se od davnina koristi u liječenju srčanožilnih, reumatskih i kožnih bolesti te bolesti mokraćnog i probavnog sustava. Pravi je melem za bubrege i jetru.

Od komorača se dobivaju prirodni pripravci za smirenje kašlja, ispiranje upaljenih očiju, umivanje lica te za grgljanje protiv lošeg zadaha iz usta.
Zbog obilja hranjivih sastojaka, fine arome i lake probavljivosti (sprečava nadutost), sirovi komorač idealan je dodatak sendvičima, povrtnim i voćnim salatama.

Dobro se slaže sa zelenom salatom, tunjevinom, citrusima… Odlična je kombinacija salata od komorača, inćuna i maslina, ili salata od komorača i naranče ili jabuke.

Salata od komorača i jabuka

U zdjeli izmiješajte 1 žličicu svježe iscijeđenog limunova soka, 1 žlicu senfa, 1 žličicu sjemenki komorača, 3 žlice maslinova ulja (po mogućnosti ekstra djevičanskog) te po želji sol i papar. Dodajte 1 jabuku narezanu na vrlo tanke kriške te tanko narezan plod komorača zajedno s manjim listovima. Promiješajte da se sastojci dobro prožmu.
Još nekoliko ideja za posluživanje komorača:

  •     S narezanim crvenim paprikama i posipan feta sirom ili ribanim parmezanom.
  •     Napravite pire – izmiksajte pirjani komorač, 2 kuhana krumpira (po mogućnosti ih skuhajte na pari kako bi zadržali više hranjivih sastojaka), 2 žlice maslinova ulja i 2 žlice svježeg lišća kopra. Dodajte sol i papar po želji.
  •     Pomiješajte pirjani komorač s komadima kuhane ribe (npr. bakalara, tune ili lososa), kuhanom mrkvom i cvjetačom.

Od komorača možete pripremiti juhu ili varivo, ili ga ubaciti u složenac i lagano zapeći… Sjemenkama komorača fino se može aromatizirati brašno za kruh, jela od mesa i riba, ukiseljeno povrće i razni umaci.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*