Učenici iz Tutina u trodnevnoj posjeti Hemijskoj školi Tuzla

U trodnevnoj posjeti Hemijskoj školi u Tuzli, borave učenici Gimnazije i Tehničke škole iz Tutina u Srbiji. Riječ je o projktu razmjene Mostovi prijateljstva „TuTuz“, koji za cilj ima da se kroz različite radionice, učenici iz dva grada druže, upoznaju nove sredine, razmjenjuju iskustva i sklapaju prijateljstva.

Prvog dana posjete organizovano je nekoliko radionica, „Zid prijateljstva“ gdje su učesnici projekta oslikavali zid učionice, farmaceutsko-kozmetičarska radionica na kojoj su učenici domaćini izrađivali kreme i parfeme za svoje goste, zatim lutkarska, te dramska radionica koja će biti realizovana u saradnji sa Pozorištem mladih Tuzle. U sve su se spontano uključili i učenici Mješovite škole, koji su gostima iz Tutina pravili frizure.

Kako nam je kazala Amela Isanović profesorica Bosnaskog jezika u Hemijskoj školi Tuzla, posjetom će se posebna pažnja dati upravo Bosanskom jeziku, jer gosti iz Tutina u sklopu nastavnog plana i programa u svojim školama, kao maternji izučavaju Bosanski jezik. Između ostalog predviđeno je druženje sa nekoliko pisaca, a biće rganizovan odlazak na tvrđavu Kotromanića u Srebreniku, gdje će im se pridružiti djeca iz Kotor Varoši i Konjević Polja, koja iako žive u Bosni i Hercegovini, ne pohađaju nastavu na Bosnskom jeziku.

Posljednjeg dana posjete učenika iz Tutina, planirana je i fotografska radionica „Sačuvaj trenutak foto aparatom“, a sve će to biti prezentovano u zajedničkom katalogu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*