Akcija “Lištica”: Tužilaštvu će biti predato pet osumnjičenih

Službenici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) kriminalistički su obradili 14 osoba koje su uhapsili u akciji kodnog naziva “Lištica”, zbog sumnje za organizovani kriminal u vezi sa nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, nedozvoljenim skladištenjem robe, poreskom utajom ili prevarom i pranjem novca. Pet uhapšenih osoba bit će predati Tužilaštvu na dalje postupanje, saopćila je SIPA.

Nakon kriminalističke obrade, devet osoba je, prema uputstvu postupajućeg tužioca, sinoć pušteno, a pet osumnjičenih čiji su inicijali Z.M, S.Č, G.M, LJ.Č. i M.K. tokom dana biće predato Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Veći broj osoba saslušan je u svojstvu svjedoka.

Procjenjuje se da su pripadnici organizovane kriminalne grupe nezakonitim djelovanjem u periodu od tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duhana, čime je budžet Bosne i Hercegovine oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protivpravna imovinska korist viša je od 1.200.000 KM.

Postupajući po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pretreseni su objekti na 25 lokacija na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva.

Tokom pretresa je pronađeno i privremeno oduzeto više od pet tona rezanog duhana, oko 18 tona duhana u listu, tri mašine za rezanje duhana, veća količina novca u gotovini, četiri putnička motorna vozila, više od 800 kutija cigareta bez porijekla različitih brendova i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, navodi se u saopćenju.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*