U Tuzli počela akcija povodom ženskog romskog aktivizma “Jednakost za sve V”

„Jednakost za sve V“ naziv je akcije koja će u organizaciji Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla i Ženske romske mreže „Uspjeh“ koja okuplja ženske romske organizacije iz BiH, u narednih mjesec dana biti realizovana u nekoliko bh. gradova.

Mjesec dana ženskog aktivizma pokrenut je s razlogom jer su Romkinje u BiH izložene višestrukoj diskriminaciji.

Aktivnosti obuhvataju održavanje, sastanaka sa predstavnicima institucija na lokalnom nivou, događaje u zajednici te ulične akcije, a jedna takva održana je danas u Tuzli.

Prema riječima Larise Kovačević članice Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla, Romkinje su diskriminirane na osnovu pripadnosti romskoj naconalnoj manjini, na osnovu spola i na osnovu socijalnog porijekla ili statusa.

Podsjetila je da 99% romske populacije nije zaposleno, 90 % Romkinja je bez zdravstvene zaštite, 50 % djevojčica romske nacionalnosti nikada ne završi osnovno obrazovanje, te da 60% Romkinja živi ispod ivice siromaštva.

Nadaju se da će situacija biti bolja u narednom periodu.Osim Tuzle akcija će biti realizovana i u Kaknju, Zenici, Vitezu, Visokom, Prnjavoru, Bijeljini i Sarajevu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*