Beograd: Sahranjen Dragan Nikolić

Veliki srbijanski glumac Dragan Nikolić sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac na sahrani je kazao da su “srbijanska, jugoslovenska i evorpska kultura” ostale bez jednog od najvećih i najvoljenijih glumaca.

“Istini za volju, da može sada da nas čuje, Dragan Nikolić bi vjerovatno odmahnuo rukom i uz šeretski osmijeh rekao “ma pusti sad to”. Ili bi možda, da nas spriječi u pretjerivanju, citirao jednu od svojih nezaboravnih uloga: “Plakali smo. Pa šta? Nije zabranjeno ni vojnicima. Idemo dalje””, rekao je Tasovac.

Tasovac je dodao da bi Nikolić vjerovatno poručio da se njegovim odlaskom vreme nije zaustavilo, da glumci dolaze i prolaze, ali da pozorište i film nikada neće “prestati da žive… kao jedina mjesta na kugli zemaljskoj u kojima je sve moguće”.

Veliki broj poštovatelja Dragana Nikolića na komemoraciji

Prije sahrane organizirana je komemoracija koja je održana na Velikoj sceni “Mira Trailović” Ateljea 212 u Beogradu. Počast Nikoliću odali su supruga, kolege i predstavnici vlasti Srbije.

Velikanu srspkog glumišta poslednju počast odali su, pored supruge glumice Milene Dravić, veliki broj prijatelja i kolega, kao i mnogi političari među kojima i premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar kulture i informiranja Ivan Tasovac, i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Posjetitelji su u salama Atelja 212 imali prilike da odgledaju inserte iz Nikolićevih filmova.

Glumica Jelisaveta Seka Sablić kazala je da je Dragan Nikolić bio dobar čovjek koji je imao “veliko srce” i koji je volio život.

“U strašnim danima velike bolesti uglavnom je ćutao… Bio je otmen, trudio se da ne deranžira ljude oko sebe, ni u teškim danima nije gubio dar otmenog čovjeka”, kazala je njegova dugogdišnja prijateljica Seka Sablić.

Rade Šerbedžija rekao je da će “mnogo vode proteći Dunavom i Savom dok se ne rodi božanstveni umjetnik kakav je bio Dragan Nikolić”.

“Zaljubili smo se u to tamno lice koje je na platnu postajalo bijelo kao snijeg, a oči tamne. Posebno lice u igri svijetla i tame, koje se godinama nije mijenjalo. Sve uloge su imale nešto zajedničko – iskrenost. Volio je i beskrajno se radovao životu i glumi”, rekao je Šerbedžija.

On je rekao da je “Gaga” je bio “najveći laf beoradskog asfalta”.

Glumac Dragan Bjelogrlić kazao je da će Nikolić ostati upamćen kao “legenda, gospodin, nenametljiv i neponovljiv, svjetski, a naš beogradski mangup”.

“Od velikog glumca, dobri čovek, lepi Gaga prerastao je u dobri duh čitavog naroda. Zato nismo vjerovali da on može da ode”, kazao je Bjelogrlić.

Glumac Voja Brajović pročitao je pjesmu “Amigo” Arsena Dedića i rekao da su Dragan i on posljednju predstavu zajedno igrali u Zagrebu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*