Regionalni forum u Sarajevu: Nezavisnost i nepristrasnost sudova ključni za pošteno suđenje

Nezavisnost i nepristrasnost sudova ključni su za pošteno suđenje, saopćeno je po okončanju trećeg regionalnog foruma o vladavini prava u jugoistočnoj Evropi, održanog 18. i 19. marta u Sarajevu.

Teme ovogodišnjeg foruma, koji su organizirali AIRE Centre i Civil Rights Defenders, bili su pravo na pravično suđenje, s akcentom na pravo na nezavisan i nepristrasan sud kao jedan od postulata vladavine prava, kao i izazovi u poštovanju ovog prava u regionu.

-Veća djelotvornost pravosuđa koju iziskuju integracije u Evropsku uniju mora u isti mah biti praćena i drugim ključnim odlikama pravičnog suđenja kao što su nezavisnost i nepristrasnost sudova. Upravo kroz primjenu prakse Evropskog suda u Strasbourgu možemo na najbolji način osigurati poštovanje tih prava i težiti istovremeno i djelotvornosti i pravičnosti – izjavila je programska menadžerica za zapadni Balkan AIRE centra Biljana Braithwaite.

Britanski ambassador u BiH Edward Ferguson izjavio je da je ovaj forum sjajna prilika za sudije viših sudova iz regije, ali i iz Evrope, da podijele svoja iskustva, ali i da uče jedni od drugih.

-Mi u Velikoj Britaniji smo sretni što možemo uzeti nezavisnost i nepristrasnost sudova kao datost. Ali ovdje, u BiH, kao i na širem području Balkana, pravosudni sistemi na svim nivoima su često metom neprimjerenog političkog uticaja i pritiska – kazao je ambasador Ferguson.

Forum je okupio više od 130 uglednih predstavnika najviših sudskih instanci – vrhovnih i ustavnih sudova, sudskih vijeća, direktore pravosudnih akademija, institucije i nevladine organizacija iz Albanije, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i predstavnike ovih zemalja u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Forum je organiziran uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske agencije za međunarodni razvoj, Savjeta za regionalnu saradnju i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Cilj Foruma je da unaprijedi primjenu Evropske konvencije o ljudskim pravima i ubrza evropske integracije zemalja regiona.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*