Dopisnik BBC-ja iz opkoljenog Sarajeva: Nemoguće zaboraviti

“Srpske snage su opsadu Sarajeva, ali i drugih gradova, koristile kao metod za održavanje pritiska na stanovništvo, rekao je 2011. godine na suđenju Radovanu Karadžiću britanski novinar BBC-a Jeremy Bowen koji je izvještavao iz opkoljenog Sarajeva.

Nekoliko sati prije početka izricanja presude Karadžiću koji je optužen za četiri udružena zločinačka poduhvata, između ostalog, genocid u sedam bh. općina, za terorisanje stanovništva Sarajeva, te uzimanje za taoce pripadnika Ujedinjenih naroda.

“Danas se očekuje presuda ratnom lideru Srba radovanu Karadžiću. Svjedočio sam kao svjedok tužilaštva. Nemoguće je zaboraviti ubijene i osakaćene”, napisao je Bowen na Twitteru.

Bowen je za BBC izvještavao sa ukupno 14 ratišta širom planete, a početkom 90-ih godina najprije iz Hrvatske, a potom i Bosne i Hercegovine.

U izjavama datim Haškom tužilaštvu, Bowen je opisao teške uslove života civila u Sarajevu, strah od snajpera i granata u kojem su živjeli.

“Nijedno mjesto u gradu nije bilo sigurno. Razgovarao sam sa srpskim vojnicima koji su priznali da pucaju na grad”, kazao je tada Bowen.

Prema njegovom mišljenju, srpske snage su opsadu Sarajeva, ali i drugih gradova, koristile kao metod za održavanje pritiska na stanovništvo.

“Bio sam apsolutno ogorčen i smatrao sam da je to dostojno prezira. Ubistvo civila bilo je loše samo po sebi, a granatiranje sahrane bilo je groteskno” kazao je u svjedočenju britanski novinar.

“Nema dileme da su srpske snage namjerno ciljale groblje da bi ubile civile”, naveo je on u izvještaju o napadu na sahranu.

Bowen je te godine na suđenju izjavio i da je izvan Sarajeva bio svjedok ”etničkog čišćenja”, koje su snage VRS-a sprovodile ”u cilju stvaranja etnički čistih teritorija širom BiH”.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*