Putin: Rusiji potrebni novi resursi kako bi izbjegla ekonomsku krizu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da njegova zemlja mora pronaći nove resurse kako bi se izbjegla ekonomska kriza u toj zemlji i spor ekonomski rast, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom sastanka sa ekonomskim vijećem u Moskvi kasno sinoć, Putin je upozorio da će sve dok se ne pronađu novi ekonomski izvori, “ekonomski rast u zemlji će ostati na gotovo nula posto”.

“Da bi se održala makroekonomska stabilnost, od ključne je važnosti da se sprovedu strukturne reforme u ekonomiji”, rekao je Putin, pozivajući na potrebne korake za reforme ruralne ekonomije.

Ranije objavljeni izvještaj o ekonomskom razvoju pokazao je da čak iako cijena nafte poraste na 50 dolara po barelu, i dalje ne bi bilo moguće da ruska ekonomija dostigne ekonomski rast od pet do sedam posto.

Prema izvještaju koji je u utorak objavila Moskovska srednja ekonomska škola, prosječna mjesečna plata u Rusiji je u 2015. godini pala na 558 dolara, što je za 34 posto manje u odnosu na 2014. godinu.

Ovaj oštar pad Rusiju stavlja u rang sa Kazahstanom, gdje je prosječna mjesečna plata u 2015. bila 549 dolara, navodi se u izvještaju.

Stroge sankcije Zapada prema Rusiji i nagli pad cijena nafte uzrokovali su lošije ekonomsko stanje u toj zemlji.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*