Čelnici G7 dogovorili zajedničke mjere u bavljenju izbjegličkom krizom

Čelnici G7 saglasili su se oko potrebe za globalnim odgovorom u bavljenju migrantskom i izbjegličkom krizom, obavezujući se na povećano finansiranje i pozivajući na legalnije kanale migracije, navodi se u zajedničkom saopćenju sa samita grupe najrazvijenijih industrijskih sila svijeta objavljenom u petak navečer po okončanju njihovog samita.
Čelnici, koji su se sastali u japanskom turističkom mjestu Ise-Shima, također su raspravljali o ekonomskim izazovima na dvodnevnom samitu, kao i o sporenjima s Rusijom oko Ukrajine i s Kinom oko Južnog kineskog mora.

Evropska unija, koja prisustvuje samitu G7, insistirala je da migracija bude prioritetna tema sastanka industrijskih sila. Blok je preplavljen valom više od milion migranata koji su se domogli Evrope u prošloj godini.

– G7 priznaje aktuelne pokrete velikog obima migranata i izbjeglica kao globalni izazov koji traži globalni odgovor – saopćili su čelnici, dodajući da se “obavezuju na povećanje globalne pomoći kako bi se ispunile srednjoročne i dugoročne potrebe izbjeglica kao i njihovih zemalja domaćina – prenosi dpa.

Njihovo zajedničko saopćenje poziva međunarodne finansijske institucije i donatore da povećaju pomoć, istovremeno tražeći od Svjetske banke da osigura sredstva za zemlje koje primaju izbjeglice i pozdravljajući napore Evropske investicione banke.

Mnogi od onih koji su u pokretu bježe pred sukobima i teroristima Islamske države u Siriji i u Iraku.

Čelnici su obećali mobilizirati 3,6 milijardi dolara pomoći za Irak, koja ima za cilj pomoći toj zemlji u borbi protiv terorizma i uzroka migracije, uključujuči i 500 miliona eura ranije obećanog njemačkog kredita, saopćila je kancelarka Angela Merkel.

Globalna ekonomska nestabilnost bila je na vrhu dnevnog reda samita, čiji je domaćin bio Japan, dok je predsjednik Shinzo Abe tražio podršku svojim naporima da ojača posrnulu japansku ekonomiju  fiskalnim podsticajima. Njemačka se posebno protivi takvom pristupu.

Zajednički tekst o tome kako na najbolji način ojačati ekonomiju pokazao se kao najsporniji, saopćio je izvor iz EU koji je tražio da ostane anoniman. G7 konačno se saglasila da “reafirmira bitnu ulogu jačanja fiskalne, monetarne i strukturalne politike”.

Čelnici su se također osvrnuli na briranski predstojeći referendum o članstvu u EU, upozoravajući na rizik od Brexita ili britanskog napuštanja EU.

– Britanski odlazak iz EU poništio bio trendove ka široj globalnoj trgovini i investiranju, kao i radnim mjestima koja one stvaraju, i predstavlja dodatni rizik po ekonomski rast – navodi se u njihovom saopćnju.

Oni su također raspravljali o sukobu u istočnoj Ukrajini, u kome se Moskva optužuje da podržava proruske separatiste.

Čelnici su ostali čvrsti u svom stavu prema sankcijama uvedenim Rusiji, naglašavajući da će njihovo ukidanje biti “očigledno povezano” s potpunom provedbom mirovnog sporazuma za istočnu Ukrajinu, upozoravajući da će djelovati ako Moskva ne ispuni svoje obaveze.

Samit G7 okončan je u petak sastankom s čelnicima Bangladeša, Indonezije, Papue Nove Gvineje, Sri Lanke i Vijetnama, kao i s predsjednikom Čada Idrissom Debyjem, čija zemlja obavlja rotirajuću dužnost predsjedavajućeg Afričke unije.

G7 čine Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene države, dok je EU također pozvana na samit.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*