Za Bosnu i Hercegovinu je ovo kritičan, prelomni trenutak kada je u pitanju proces evropskih integracija. Mi činimo veliki napor i pokušavamo da dođemo u situaciju da u julu na Savjetu za spoljne poslove Evropske unije dobijemo prihvatanje aplikacije za članstvo i u tom kontekstu podrška zemalja članica EU unutar Centralnoevropske inicijative (CEI) za nas je od ogromnog značaja, izjavio je danas Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH. Na fotografiji: Vladimir Makei, ministar inostranih poslova Bjelorusije (D2), Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH (C), Nikola Poposki, ministar inostranih poslova Makedonije (L2), Paolo Gentiloni, ministar inostranih poslova Italije (L), ( Gorana Jakovljevic - Anadolu Agency )

Sastanak zemalja CEI: Saradnja ključna za napredak

U Banjoj Luci je održan ministarski sastanak zemalja Centralnoevropske inicijative (CEI) na kojem je poručeno da je saradnja ključna za mir i borbu protiv svih izazova sa kojima se zemlje CEI susreću.

To je poručio ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Paolo Đentiljoni Silveri koji je rekao da saradnja 18 zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI) ključna za uspostavljanje mira, borbu protiv terorizma i rješavanje pitanja migracija.

Silveri je naglasio da je saradnja usmjerena i na važna ekonomska pitanja, koja doprinose i konkretnim projektima.

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica CEI-a istakao je i da se EU trenutno suočava i s ozbiljnim izazovima, ali da će ti izazovi biti prevaziđeni.

“Italija je opredijeljenja da budu preduzeti novi koraci i da ulaskom zemalja zapadnog Balkana u EU bude ostvaren veliki uspjeh EU. To je i interes EU”, rekao je Silveri.

Crnadak: Sastanak u prelomnom trenutku
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je rekao da je sastanak zemalja CEI došao u prelomnom trenutku za njegovu BiH, koja nastoji dobiti poziv za članstvo u EU.

“Mi činimo veliki napor i pokušavamo da dođemo u situaciju da u julu na Vijeću za vanjske poslove Evropske unije dobijemo prihvatanje aplikacije za članstvo i u tom kontekstu podrška zemalja članica EU unutar Centralnoevropske inicijative (CEI) za nas je od ogromnog značaja, izjavio je ministar Igor Crnadak.

Poposki: Zemlje su ranjive kada su same
Ministar vanjskih poslova Republike Makedonije Nikola Poposki rekao je da je migracijska kriza pokazala koliko su sve zemlje “ranjive”, ali i međusobno zavisne i to i države članice EU i one koje to nisu, kao i da je neophodan human tretman migranata.

Zemlje regiona koje nisu u članstvu EU, kako je naveo, dijele zajedničku želju da postanu dio evropske porodice naroda.

Važne teme konferencije bila su u pitanja migracija i borbe protiv terorizma, a naznačena je potreba saradnje zemalja učesnica o ovim pitanjima.

Učesnici ove ministarske konferencije su, kako je rečeno na pres-konferenciji, donijeli odluku da u 2017.godini predsjedavajuća zemlja CEI-a bude Bjelorusija.

Ministar vanjskih poslova Republike Bjelorusije Vladimir Makei je kazao da će to biti prvi put da njegova zemlja predsjedava ovom važnom asocijacijom, a podržat će i aktivno raditi na svim aktuelnim inicijativama, promociji održivog razvoja, promoviranju veće povezanosti i regionalne saradnje i proširenju CEI-a.

Ovom skupu, koji je organiziran u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine CEI-em, prisustvovali su ministri vanjskih poslova Austrije, Italije, Bugarske, Mađarske, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bjelorusije, a ostale zemlje, članice CEI-a, bile su zastupljene sa zamjenicima ministara vanjskih poslova i državnim sekretarima u ministarstvima.

Kao gost ovoj ministarskoj konferenciji prisustvovao je i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije Johanes Han.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*