Toskana usvojila rezoluciju o ukidanja sankcija Rusiji

Regionalni savjet italijanske oblasti Toskane usvojio je danas rezoluciju u kojoj poziva lokalne vlasti da se založe za ukidanje sankcija protiv Rusije.

Za rezoluciju je glasalo svih 33 prisutnih članova savjeta, uključujući predstavnike Demokratske stranke, koja ima većinu.

Rezolucija se razlikuje od sličnih dokumenata koji su usvojeni u ostalim sjevernim italijanskim regionima, uključujući Veneto, Liguriju i Lombardiju, prenio je “Sputnjik”.

Lombardija je juče usvojila dokument u kojem se osuđuje politika EU u vezi sa ponovnim ujedinjenjem Krima sa Rusijom i poziva Vlada da ukine sankcije protiv Moskve.

U rezoluciji iz Toskane se ne pominje pitanje Krima. U nacrtu dokumenta rečeno je da će, u slučaju usvajanja, regionalne vlasti aktivirati proces kod vlasti na nacionalnom nivou radi prevazilaženja pitanja italijanskih sankcija protiv Rusije.

Odnosi između zapadnih zemalja i Rusije pogoršani su tokom krize u Ukrajini 2014. godine. EU, SAD i njihovi saveznici uveli su sankcije protiv Rusije, optužujući je za anektiranje Krima.

Moskva je odbacila optužbe da je umiješana u sukobe u Ukrajini i uzvratila je kontramjerama u oblasti uvoza hrane i prehrambenih proizvoida.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*