Erdogan Obami: Ako smo strateški partneri, izručite Gulena

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Baracka Obamu da vođu terorističke organizacije FETO/PDY Fetullah Gulena izruči Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Uskudar, a tom prilikom se osvrnuo na posljednja dešavanja u vezi sa pokušajem državnog udara u njegovoj zemlji, od strane terorističke organizacije FETO/PDY, pod vodstvom Fethullaha Gulena.

“Sa ovog mjesta obraćam se Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Obraćam se poštovanom predsjedniku SAD-a. Rekao sam vam ranije da tu osobu, koja je smještana u Pennsylvaniji deportujete ili predate nama, no, niste me slušali. Danas, nakon ovog pokušaja državnog udara, ponovo vam poručujem, izružite Turskoj osobu iz Pennsylvanije”, rekao je Erdogan.

Istakao je kako je Turska tokom posljednjih 40 godina mnogo propatila od “paralelnih struktura”, te se ponovo obratio SAD-u:

“Ako smo strateški partneri, ako smo model partnerstva, onda vas kao partneri molimo da ispunite nas zahtjev. Jer, mi smo izrucili svakog teroristu kojeg ste tražili, zato vi izručite ovog teroristu koji se nalazi na našoj listi”.

Kazao je kako se pokušaj državnog udara u Turskoj nije odvio na način kako su pučisti to željeli.

“Budite bez brige, mi se poginjemo samo pred Bogom. Za nas je neprimjereno poginjati se bilo gdje drugo. Takvo nečeg nema u našim principima”, poručio je Erdogan.

U svom obraćanju izrazio je i saučešće porodicama poginulih pripadnika snaga sigurnosti i civila tokom pokušaja izvođenja državnog udara, te kazao:

“Sva ova dešavanja nisu djelo naših Oružanih snaga, nego djelo jedne manje grupe unutar vojske. Oni su u našim Oružanim snagama bili jedan tumor. Sada će taj tumor biti odstranjen. Ako Bog da, naše oružane snage će ponovo doći na mjesto koje zaslužuju”, rekao je Erdogan u obraćanju hiljadama ljudi u Istanbulu nakon što je sinoć ugušen pokušaj puča u Turskoj.

Na povike iz mase kojima se traži smrtna kazna za pučiste, Erdogan je naveo kako se o takvim zahtjevima može raspravljati u parlamentu.

SAD će razmotriti izručenje Gulena, koji negira bilo kakvu umiješanost u pokušaj vojnog udara

“Još nismo dobili nikakav zahtjev kada je riječ o Gullenu. Pozivamo vladu Turske, da nam prikaže dokaze i SAD će to prihvatiti, pregledati i donijeti odluku”, poručio je John Kerry, državni sekretar SAD-a.

U zgradi parlamenta u Ankari, oštećenoj u pokušaju vojnog puča, održana je vanredna sjednica, pokazujući rijetku sliku jedinstva u Turskoj koje je prevazišlo stranačke podjele.

Premijer Turske Binali Yildirim zahvalio je opozicionim strankama i pristalicama na ulici koji su se suprotstavili pokušaju vojnog udara.

“Oni koji su pokušali nanijeti štetu ovoj naciji su ostali oštećeni. Danas je dan kada čuvamo demokratiju. Danas je praznik demokratije. Neka nam donese dobrobit i sreću”, kazao je on.

Lider glavne opozicione Narodne republikanske stranke u obraćanju je odlučno osudio pokušaj vojnog udara, a opozicija je iskoristila priliku da pozove na jačanje demokratije u Turskoj.

“Očigledno se suočavamo sa jasnom prijetnjom. To je bio očigledan pokušaj vojnog udara, jasan napad na našu republiku, demokratiju, vladavinu zakona, režim i historijsko-kulturološko naslijeđe”, istakao je Kemal Kilicdaroglu.

Nakon neuspjelog puča uhapšeno je skoro 3 hiljade pripadnika turskih oružanih snaga, među njima komandanti Druge i Treće turske vojske. Oni se suočavaju s optužnicom za izdaju. Uhapšen je i sudija Ustavnog suda, a sa dužnosti je uklonjeno 2.745 sudija širom zemlje.

“Vlada će naći sve odgovorne i zločince što prije i dobit će kaznu kakvu zaslužuju. Agresori su se oglušili o pravila i iskrivili su zapovjednu procedure. Suočavamo se sa veoma ograničenim brojem grupa”, naveo je Suleyman Kahraman, predsjedavajući Parlamenta Turske.

Vlada kontrolira situaciju u zemlji, kazao je turski ministar odbrane Fikri Isik dodajući i da je još rano govoriti o tome da je prijetnja eliminirana.

(federalna.ba/AA/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*