Supervizor za Brčko ne dozvoljava referendum

U Brčko distriktu, administrativnoj jedinici BiH koja ima vlastitu upravu i ne pripada nijednom od bh. entiteta, neki građani se izjašnjavaju i kao entitetski državljani RS-a.

Međunarodni supervizor za Brčko distrikt Bruce Berton nije dozvolio održavanje referenduma o Danu Republike Srpske na području distrikta.

Time je odgovorio na upit gradonačelnika Brčkog Ante Domića kojim se tražila suglasnost supervizora za održavanje referenduma na teritoriju Brčko distrikta za građane koji imaju entitetsko državljanstvo bh. entiteta RS.

“Visoki predstavnik [Valentin Inzko] je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi s Danom RS-a neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Stoga sam odlučio da ne dam svoju suglasnost za održavanje referenduma [o Danu RS-a] na teritoriju Distrikta Brčko”, poručio je supervizor Berton u odgovoru gradonačelniku Domiću.

Nalog supervizora donesen 2007. godine propisuje da se referendumi na teritoriju Brčko distrikta mogu održavati isključivo uz prethodnu suglasnost supervizora u pisanoj formi te da se provode isključivo pod uvjetima koje odobri supervizor za Brčko distrikt, navedeno je u odgovoru.

‘Ne damo biračke spiskove’

“Svrha ove mjere je osiguranje da su referendumi koji se održavaju u Brčko distriktu u skladu s domaćim i međunarodnim zakonima, a posebno s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini”, naveo je Berton.

U Brčko distriktu, administrativnoj jedinici Bosne i Hercegovine koja ima vlastitu upravu i ne pripada nijednom od entiteta, neki građani se izjašnjavaju i kao entitetski državljani RS-a.

Njihovi politički predstavnici očekuju da će im biti omogućen izlazak na referendum.

Znajući da referendum ne mogu provesti na svom teritoriju bez suglasnosti supervizora, vlasti Brčko distrikta su zahtjev Republičke komisije za referendum da potpišu sporazum kojim bi se to reguliralo brzo proslijedili dalje.

“Mi smo taj akt proslijedili supervizoru, koji još uvijek ima mandat na prostoru Brčko distrikta da se očituje o tome”, potvrdio je ranije gradonačelnik Brčkog Anto Domić.

Za razliku od Domića, koji je prilično suzdržan u pogledu referenduma, njegov zamjenik Esed Kadrić smatra da bi i same pripreme za referendum mogle podignuti tenzije.

“Nećemo dozvoliti da službeni birački spiskovi sa područja Brčko distrikta budu dati na korištenje vlastima RS-a”, rekao je Kadrić za Al Jazeeru.

U lokalnom ogranku Saveza nezavisnih socijaldemokrata, stranci predsjednika RS-a Milorada Dodika, imaju alternativu za građane s entitetskim državljanstvom RS-a. Na referendumsko pitanje odgovarat će se, kažu, ili poštom, ili na nekom od biračkih mjesta u susjednim opštinama.

“Siguran sam da će se to, ako referenduma bude, odvijati na takav način”, ukazuje SNSD-ov Siniša Malić, šef Ureda za javnu upravu.

Ne bi distrikt mijenjali za entitet

Na pitanje zašto kaže “ukoliko bude”, odnosno sumnja li u održavanje referenduma, odgovara: “Pazite, ne da sumnjam, ali do 25. septembra ima dovoljno vremena da se stavovi koji su doveli do ove situacije možda približe, da se odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine preispita i ponudi novo rješenje”.

U lokalnoj zajednici živi približno jednak broj Bošnjaka i Srba, a o najavljenom referendumu misle različito.

Kao odgovor na rapisivanje referenduma o Danu RS-a, uslijedile su inicijative o izdvajanju Srebrenice iz tog entiteta, ukidanju RS-a, pa i o pripajanju Brčko distrikta entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

No, Brčaci uvjeravaju da, svejedno jesu li Bošnjaci ili Srbi i žele li referendum ili ne, Brčko distrikt ne bi mijenjali za entitet.

(Izvor: Al Jazeera)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*