Brisel: Oslobođeno pet osumnjičenih za požar u INCC-u

Pet osoba uhapšenih danas nakon kriminalnog požara u najvećem naučnom centru pravde u Briselu oslobođeno je bez osude, saopćilo je danas poslijepodne tužilaštvo belgijskog glavnog grada.

Požar se dogodio u noći s nedjelje na ponedjeljak, koji je trebao “da uništi” dokaze, prema tužilaštvu, nije povrijedio nikoga, ali je izazvao velike materijalne štete.

Osumnjičeni su uhapšeni “odmah u okolini” Nacionalnog instituta kriminalistike i kriminologije (INCC), koji je bio cilj požara, “odmah nakon podmetanja”, prema tužilaštvu. Oni su pušteni na slobodu odmah nakon saslušanja, bez osude.

Smješten na sjeveru grada, INCC je naučna institucija koja obavlja forenzička ispitivanja, posebno identifikaciju i analizu tragova osumnjičenih.

“Ovo mjesto nije izabrano slučajno”, objasnilo je tužilaštvo na konferenciji za novinare krajem jutra. “Radi se o privilegiranom mjestu u pravosuđu  koje raspolaže osjetljivim informacijama povezanim s nekoliko istraga koje su u toku i sudskim dosjeima”.

Požar, koji se pojavio oko 02.00 sata ujutro, izazvao je “eksplozije”, prema nekoliko očevidaca. “Uzrok nije još utvrđen”, naglasilo je tužilaštvo, koje je otvorilo istragu zbog “paljenja i štete od eksplozije”, navela je novinska agencija AFP.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*