Jedinstvenoj Rusiji 54,2 posto glasova

Vladajuća partija Jedinstvena Rusija osvojila je 54,2 posto glasova na održanim parlamentarnim izborima u Rusiji, saopštila je rezultate Centralna izborna komisija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na osnovu 90 posto prebrojanih glasova, Jedinstvena Rusija je osvojila 54,2 posto glasova, Komunistička Partija je osvojila 13,5 posto glasova, a iza nje su Liberalno- demokratska partija 13,3 posto i Pravedna Rusija sa 6,2 posto glasova.

Ovi rezultati odnose se na proporcionalne izbore za stranačke liste s kojih se popunjava polovina mjesta u Dumi, odnosno 225 mjesta. Preostalih 225 mjesta podijelit će se prema većinskom jednokružnom izbornom sistemu prema kojem mandat dobiva onaj kandidat koji osvoji najviše glasova u pojedinoj izbornoj jedinici.

U Rusiji su u nedjelju održani parlamentarni izbori za 450 poslanika Donjeg doma ruskog parlamenta Dume. Odziv na izborima iznosio je 47,55 posto, saopštila je Centralna izborna komisija.

Pravo glasa na izborima u Rusiji imalo je više od 111 miliona ljudi, od kojih gotovo dva miliona trenutno živi u inozemstvu.

(federalna.ba/AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*